"Najokrutniji čovjek" na sceni Zetskog doma

Predstava se radi po tekstu italijanskog autora Đan Marija Ćerva
88 pregleda 0 komentar(a)
predstava Najokrutniji čovjek, Foto: Zetski dom
predstava Najokrutniji čovjek, Foto: Zetski dom
Ažurirano: 07.03.2017. 19:24h

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom počele su probe za novu predstavu "Najokrutniji čovjek", u režiji italijanske rediteljke Monike Napo, po tekstu italijanskog autora Đan Marija Ćerva (Gian Maria Cervo). Ovaj komad premijerno biće izveden u aprilu, a Napo će raditi sa ekipom glumaca koju čine: Pavle Popović, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović, Petar Novaković i Ana Vujošević.

Ovaj komad progovoriće o temama koje oduvijek potresaju i intrigiraju, postaviti pitanja: šta predstavlja pravu okrutnost u društvu i vezama; da li je moguće imati moć i imati vezu u kojoj postoji povjerenje? Takođe, kako navodi rediteljka, tekst Đan Marija Ćerva, u središte pozicionira tezu Oskara Vajlda - “Sve veze su seks, a seks je moć”, neizbježno stavljajući u samu srž drame i pitanje: “Da li je seks taj koji ima prevlast nad svim ostalim”?

"Takva pitanja stoje u pozadini cijele drame, koju formira niz trenutaka koji nisu povezani vremenski ni logički. U scenama sa Virdžinijom Vulf debatuje se o seksu i o tome kako biti homoseksualac otvoreno, šta je to značilo u ranim godinama 20. vijeka, o svim razlikama između muškaraca i žena koje su tada postojale”, kazala je italijanska režiserka.

Napo već na samom početku rada na predstavi vjeruje da će komad uspjeti da iznese ovako intrigantne i intenzivne teme zbog prirode crnogorskog podneblja.

"Nevjerovatna ljepota Kraljevskog pozorišta Zetski dom omogućiće mi da postavim ovaj komad budući da ima nevjerovatnu energiju , koja je već sama po sebi moćna. Na taj način stavićemo fokus na likove , svaka scena biće malo poglavlje sama po sebi. Dopadaju mi se crnogorski glumci, darežljivi su i veoma srčani, valjda upravo zbog prošlosti ove zemlje, i načina na koji se svaki njen stanovnik nosi sa tom prošlošću. Lako je njima da igraju jake, intenzivne scene , ne boje se da rizikuju i da se izlože. To su za mene najbolji kvaliteti u teatru, baš kao što sam uvjerena da je potreba za pozorištem, zapravo potreba da budemo sa drugim ljudima, tako se osjećamo manje usamljeno”, kazala je Napo.

Monika Napo je italijanska rediteljka, pozorišna i filmska glumica. Najpoznatija je po ulozi koju je uz Roberta Beninjija ostvarila u filmskom ostvarenju Vudija Alena iz 2013. godine “Rimu sa ljubavlju”.

Bonus video: