NAJLJEKOVITIJA BILJKA NA NAŠIM PROSTORIMA

Ljekoviti neven - zlato iz naše bašte

Pored toga što ima ljekovito dejstvo izuzetno je lijepog izgleda. Ukoliko živite u gradu možete da ga gajite u žardinjerama ili kupite u zdravoj hrani
307 pregleda 0 komentar(a)
neven, Foto: Shutterstock
neven, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.03.2017. 16:14h

Teško je povjerovati u sva pozitivna dejstva koja ovaj mali cvijet ima na vaše zdravlje. Na latinskom nosi naziv Calendula Officinalis, a u narodu je poznat i kao žutorod, ognjanac žutelj ili bilec.

Neven je jedna od najlekovitijih biljaka na našim prostorima.

Prirodna kozmetika, cajevi, ulja od nevena - širok spektar njegovog delovanja je fascinantan.

Prema svom porijeklu on je jednogodišnja zeljasta biljka mediteranskog porijekla. Uzgaja se još od XII vijeka, starim narodima je on bio odlicno poznat, a njegova primjena u narodnoj medicini ostala je do današnjih dana iako mu se ranije u većoj mjeri pridavao značaj.

Neven ima jarko narandžastu boju i primamljivog je izgleda, niskog rasta do maksimalnih 70 centimetara, sa izraženim gorko slatkim mirisom. Kao lijek koristi se cijela biljka osim korijena, a najveću primjenu u liječenju ima sam cvijet i latice nevena.

Cvijeta od juna pa do prvih mrazeva, a njegov cvijet se bere i suši. Za 1 kg suvog nevena u prosjeku je potrebno 5 kg svježeg. Njegova primjena je i unutrašnja i spoljašnja. U sebi sadrži mnoga ljekovita svojstva kao što su etericna ulja, karotenoidi, sadrži tanine saponine, flavonide, kao i gorke materije i smolu.

Od nevena se prave cajevi tinkture ali i kreme i ulja, sve navedeno ima izuzetno široku primjenu.

Prirodna kozmetika od nevena

Ukoliko ne želite sami da pripremate kozmetičke proizvode od nevena budite sigurni da su oni brojni, sada već masovni u kada je prirodna kozmetika u pitanju. Dostupne su vam i kreme i ulja koja pored izuzetnog dejstva imaju i prijatan miris.

Čaj od nevena

Čajevi od nevena se prave da bi se ublažili mensturalni bolovi i smanjilo obilno krvarenje.

Ovaj čaj se koristi i protiv povraćanja kao i kod jakih prehlada. Budući da djeluje umirujuće utiče na nesanicu kao i na ubrzano lupanje srca.

Nevenom se pročišcava krv, a mast od njegovih cvjetova odlično djeluje na hemoroide. Nevenova mast se koristi i za saniranje rana i povreda, a veoma jednostavno se pravi.

U “opranu” domaću mast (mast se prema narodnom receptu mora isprati devet puta sve dok ne bude “sniježno” bijela) se doda sok od svježe iscjeđenog cvijeta nevena. Na toploj ringli se neven i mast miješaju dok se dobro ne sjedine, a kada se ohladi i postane žute boje, odložena u kutijice spremna je za primjenu.

Takođe se može koristiti za opekotine ili izgorjelu kožu od prekomjernog sunčanja.

Budući da je obična mast u pitanju ne možete da očekujete fantastičan miris ali su rezultati fantastični.

Tinkture se koriste za razlicite upalne procese, odlicne su kod dubokih rana, ali i drugih upalnih procesa na koži (pojava akni, crvenilo).

Zbog njegovog višestrukog dejstva i odlicnih rezultata primjenjuje se u velikoj mjeri i u prirodnoj kozmetici, kojoj sve više pribjegavaju žene željne trajnih efekata.

Neven može da suzbije mnoge upalne procese, da eliminiše crvenilo akne i bubuljice, ali takođe može da djeluje preventivno.

Ulje od nevena

Ulje od nevena u kombinaciji sa nekim od eteričnih ulja koje će mu dati lijep miris bolje je od bilo kog losiona za vašu kožu, jer se u njemu nalaze svi potrebni sastojci za ishranu i sjaj vaše kože.

Ukoliko koristite nevenovo ulje, vodite računa da ga dobro zatvorite jer oksidira. Ako užegne izgubiće sva ljekovita svojstva koja u sebi ima.

Djelovanje nevena je gotovo bez granica, sa ovom biljkom možete da riješite skoro sve što vam padne na pamet. Na selu ga mnoge domaćice gaje u svojim baštama.

Pored toga što ima ljekovito dejstvo izuzetno je lijepog izgleda. Ukoliko živite u gradu možete da ga gajite u žardinjerama ili kupite u zdravoj hrani. Kako god da odlučite sigurno je da treba da ga imate u svojim domovima, prenosi kuhinjica.rs.

Preporučujemo za Vas