NASLAGE SU ZNAK NERAVNOTEŽE

Čist jezik dobro zdravlje

Zdrav jezik je uvijek svježe, ružičaste boje. Svaki oblik naslaga, bez obzira na njihovu količinu i boju, znak je pojave toksina u tijelu
116 pregleda 2 komentar(a)
Jezik
Jezik
Ažurirano: 04.04.2019. 22:27h

Naslage koje se skupljaju u korijenu jezika stvaraju prepreke u disanju i neprijatan  zadah pa jezik zato treba ostrugati. Čišćenje jezika jedna je od tipično ayurvedskih metoda koja doprinosi  zdravlju.

Jezik je jedno od ogledala u kojem se ogleda stanje našeg organizma. Njegov oblik, boja, suvoća-vlažnost, naslage te moguće brojne promjene poput izraslina, pukotina, linija... važni su dijelovi slagalice koji  stvaraju jasnu sliku zdravlj

Naslage su uvijek znak neravnoteže i da je došlo vrijeme da se pobrintete malo bolje za svojezdravlje. Zdrav jezik je uvijek svježe, ružičaste boje. Svaki oblik naslaga, bez obzira na njihovu količinu i boju, znak je pojave toksina u tijelu.

Kada i kako čistiti jezik?

Najbolje vrijeme za čišćenje je vrijeme jutarnje higijene, na miran i prazan želudac. Postupak je jednostavan. Isplazite jezik, uzmire svoju strugalicu  i njome blago pređite po njegovoj površini. Ne činite to grubo, snažno niti naglo. Jezik je mekan i osjetljiv organ i dovoljno je lagano preći njegovom površinom. Strugalicu zatim isperi i ponovite taj postupak nekoliko puta sve dok ne očistiš jezik.

Dobrobiti čišćenja jezika

Prvi i osnovni učinak je higijena, a odmah zatim i uklanjanje bakterija koje su se nagomilale i prekrile taj korisni organ.

Jezik je spojen s traktom za varenje i unutrašnjim organima. Njegovim čišćenjem, šaljemo poruku svim  organima, stimulišemo enzime.

Većina ljudi s problemom neprijatnog  zadaha iz usta zapravo nema bolesti zuba i desni već je zadah rezultat nagomilanih toksina Postupkom čišćenja jezika direktno  utičete na njihovo uklanjanje.

Tako sedjeluje i na  područje grla te tako revitalizuje njegovo područje što je vrlo važno za osobe koji imaju česte grlobolje i upalna stanja.

Spojen s nosnom šupljinom, čist jezik utiče i na sinuse, njihovu prohodnost, lakše disanje i smanjenje sluzi.

Čist jezik utiče na  higijenu zuba, desni, ali i cijele usne šupljine

Šta ne treba raditi?

Čišćenje jezika se ne preporučuje djeci mlađoj od 5, 6 godina. Postupak se ne preporučuje, ako imate povrede jezika, upale, ranice ili oštećenja.

Ne dijelite čistač s drugim osobama već omogućite da svaki član porodice ima svoj, kao što ima i vlastitu četkicu za zube.