Jutarnji trening: Uvođenje radosti u dan

Tijelo odmah nakon buđenja ne može automatski da bude spremno za velike izazove, zbog toga treba napraviti određene korake i postupno prelaziti na žestoke vježbe
267 pregleda 1 komentar(a)
vježbe, fitnes, Foto: Shutterstock
vježbe, fitnes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2017. 10:34h

Gledano prema beneficijama koje nosi treniranje u različitim periodima dana, jutarnji trening je pravi šampion sa nemjerljivo više pozitivnih efekata u odnosu na sve ostale treninge. Ono što posebno izdvaja jutarnji trening ispred ostalih je to što se njegovi pozitivni efekti osjećaju tokom cijelog dana.

Međutim, zbog zgusnutog rasporeda obaveza, jutarnji trening je upravo ona aktivnost koja graniči sa snom, pa je potrebno napraviti čitav niz koraka kako bi uopšte imali volje i energije da ujutro prije škola i poslova izvršavamo svoje fizički najjače i najzahtjevnije dnevne obaveze. Svi oni koji nisu dovoljno vješti u pripremanju i odrađivanju jutarnjih treninga, mogli bi imati velike koristi od pet savjeta.

1. Raniji odlazak na spavanje

Dovoljno spavanja predstavlja osnovu za kompletno optimalno funkcionisanje organizma, imunološkog sistema, rasta mišića i brojnih drugih važnih stvari. Stručnjaci tvrde da je tijelu potrebno dnevno 7 sati sna za optimalno funkcionisanje, a ako se svaki dan liježe i ustaje u isto vrijeme, nakon određenog vremena organizam će i sam biti spreman na buđenje čak i bez alarma.

2. Planiranje obroka unaprijed

Optimalan raspored unosa kalorija tokom dana moguć je samo uz detaljno planiranje. To je u stvari i jedini siguran put do ostvarenja zacrtanih ciljeva, bilo da je to povećanje mišićne mase ili topljenje masnih naslaga. Uz sve to, unaprijed utvrđeni plan i pripremljena hrana spašavaju vrijeme koje bi dan kasnije bilo izgubljeno na razmišljanje o tome šta jesti.

3. Spremanje stvari prije spavanja

Kako bi jutro moglo biti maksimalno iskorišteno, od velike važnosti je sve pripreme za trening obaviti naveče. Tu se misli na spremanje čiste odjeće i kompletne opreme, punjenje flaša vode, pripremanje proteina i svega ostalog što bi se inače radilo neposredno pred polazak.

4. Izvođenje dužeg zagrijavanja

Tijelo odmah nakon buđenja ne može automatski da bude spremno za velike izazove, zbog toga treba napraviti određene korake i postupno prelaziti na žestoke vježbe. Neka nikome ne bude teško da izdvoji par minuta više na zagrijavanje, jer od toga zavisi i sam kvalitet treninga, odnosno izbjegavanje mogućnosti povreda koje bi degradirale ne samo taj trening, nego i kompletan duže građen napredak.

5. Trening početi s dražim vježbama

Kod jutarnjeg treninga bitno je pokrenuti volju i motivaciju, sve nakon toga ide fantastično, a to najbolje znaju osobe koje su probale svoje fizičke aktivnosti da obave u 6, 7 ili najdalje 8 ujutro. Jednostavno, ako volite da vježbate na klupi, neka onda to bude prva vježba nakon zagrijavanja, jer bitno je podići motivaciju i iskoristiti trenutke najjačeg lučenja testosterona čiji nivoi su najviši upravo ujutro.

Zašto je najbolje ujutro? Jutro je da topimo masti

Dobro je da se trenira bilo kada i najčešće to radimo poslije podne ili još češće u večernjim satima kada se vratimo sa posla. Ali, posebno je važno i preporučljivo trenirati u jutarnjim satima kada radimo na programu za skidanje masti. Jedan od najvažnijih faktora u treningu za definicju mišića je svakako jutarnji trening.

Problem za jutarnji trening, osim posla, često je i naš organizam koji je možda ujutro umoran jer smo juče zaglavili posle ponoći ili do sitnih sati. Ipak oni koji ozbiljno rade na sebi i drže do svog opšteg zdravlja treba da zaborave izgovor. Zanimljivo je vidjeti da mnogi ljudi ustaju čak u 4 ili 5 ujutro kako bi trčali ili išli u teretanu.

Pojačan ritam nam daje energiju za dan

Jutarnjim treningom ubrzavamo metabolizam - ako treniramo ujutru, naš se metabolizam ubrzava od jutra i ostaje skoro čitav dan u pojačanom ritmu. To znači da ćemo u toku dana sagorjeti više kalorija, jer odmah ujutro masti koristimo kao energiju i time smanjujemo nepotrebne zalihe.

Trenirajući ujutru, osjetićete poboljšanje u opštoj kondiciji tokom čitavog dana i bićete poletni i aktivni bez velikog zamora. Probajte i videćete razliku.

Počevši dan sa treningom regulišemo i apetit, podstičemo organizam na pravilnu ishranu, tj samo ako nakon treninga nećemo, kao inače, popiti kafu i čekati ručak. Organizam traži nešto konkretno i kvalitetno.

Ako praktikujete redovno treniranje ujutru, vaše tijelo će naviknuti na to i već koji sat pre, prilikom procesa buđenja, proradiće vaš endokrini sistem i počeće polako da otpušta hormon rasta (GH). To će pojačati proizvodnju testosterona a time i seksualni apetit, no nemojte zameniti seksualni trening sa fitnessom, bar ne u potpunosti.

Kada se tijelo navikne na jutarnji ritam treninga, biće vam lakše svakodnevno ustajanje, probudićete se vedriji, poletniji i spremniji, kako za trening, tako i za sve ostale svakodnevne obveze.

Jutarnji trening vam pomaže u regulisanju procesa varenja i probave, pospješuje antioksidantne procese čišćenja krvi i pozitivno utiče na krvni pritisak i rad srca.

Redovnim jutarnjim treningom poboljšava se i mentalna sposobnost. Ubrza se cirkulacija i protok krvi a samim tim do mozga dolaze veće količine kiseonika koje podstiču njegov rad i naše kognitivne sposobnosti.

Bonus video: