NAJUGROŽENIJI STANOVNICI NJU DELHIJA, ISTANBULA, KAIRA...

AFP: Gradska buka povezana sa gubitkom sluha

Cirih, Beč, Oslo i Minhen su među gradovima koji su najmanje pogođeni bukom, a u njima je zabilježen i najniži procenat građana sa oštećenjem sluha, naveli su istraživači
75 pregleda 1 komentar(a)
Buka, Foto: Shutterstock
Buka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 22:26h

Buka u urbanim sredinama i gubitak sluha tijesno su povezani, a među gradovima u kojima je stanovnicima u najvećoj mjeri ugrožen sluh su Nju Delhi, Kairo, Istanbul i Guangdžou, pokazalo je istraživanje prema kojem je rangirano 50 gradova u obje kategorije.

Cirih, Beč, Oslo i Minhen su među gradovima koji su najmanje pogođeni bukom, a u njima je zabilježen i najniži procenat građana sa oštećenjem sluha, naveli su istraživači.

Ta statistička povezanost ne mora nužno da znači da je konstantna gradska buka glavni uzrok gubitka sluha, koji može biti izazvan i infekcijama, genetskim poremećajima, prijevremenim porođajem, pa čak i nekim ljekovima, navela je agencija Frans pres.

Ističe se međutim da su zaključci preliminarni i da još nije završena recenzija publikacije.

Njemačka kompanija "Mimi Hearing Technologies" prikupila je podatke o 200.000 ljudi testiranjem koje je sprovedeno preko mobilnih telefona.

Naučnici berlinske bolnice Šarite (Charite) i kompanije "Mimi" istraživali su povezanost buke u urbanim sredinama i gubitkom sluha na osnovu odvojenih baza podataka.

Preporučujemo za Vas