Radunovićev "Leptir" postavljen u Sarajevu

Radunovića sedmog marta očekuje još jedna premijera, riječ je o predstavi “Istraga” u CNP-u
136 pregleda 0 komentar(a)
predstava Leptir
predstava Leptir
Ažurirano: 03.03.2017. 17:26h

Premijera drame Aleksandra Radunovića Popaja “Leptir”, u režiji Emira Zumbula Kapetanovića, izvedena je 18. februara u Narodnom pozorištu u Sarajevu , što je ujedno i prva premijera te kuće u ovoj godini, a četvrta u umjetničkoj sezoni 2016/2017. U predstavi igraju Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija i Aleksandar Seksan. Dramaturg je bila Džejna Avdić, muziku je komponovao Dino Šukalo, kostim je uradila Neira Sinanbašić, a scenografiju Josip Lovrenović.

“Svaka nacionalna kuća treba da propituje prostor i vrijeme u kojem živimo i na neki način prati urbane procese. Treba da bude u dosluhu s onim što su društvene i socijalne prilike, sve ono što formira oblik svakodnevnog života. Teatar ih apsorbuje i umjetnički predstavlja, te transformisane šalje u publiku, a publika je ta koja želi čuti svakodnevne priče i odgovore na neka pitanja. 'Leptir' je drama o iluziji o slobodi čovjeka unutar njegove kože. To je priča koja govori o tragediji porodice i pokazuje na koji način društvene okolnosti mogu uticati na život savremenog čovjeka , te na to kakve su posljedice kad nema dijaloga među ljudima”, kazala je direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Hašimbegović.

“Ovo je izuzetno težak komad i pred mojim kolegama su bili izuzetno teški zadaci. Najveću slobodu sam upravo dao glumcima, jer oni su u suštini centar teatra i teatarskih dešavanja. Dao sam im mogućnost da unutar emotivnog otkriju šta je stvarna tragedija porodice”, rekao je reditelj Emir Zumbul Kapetanović.

“Velika mi je čast što su ljudi iz Narodnog pozorišta u Sarajevu osjetili potrebu da 'Leptira' postave na scenu, jer mi to, u prvom redu, govori o aktuelnosti i univerzalnosti teme kojom sam se bavio u ovom komadu, kao i o tome da je ono o čemu sam pisao daleko od lokalnog i da funkcioniše i komunicira sa ljudima i sa drugih prostora, što je za pisca najvažnija stvar. Posebno mi je drago što je ovo drugo postavljanje ovog komada za nepunih godinu i po dana, kao i činjenica da se trenutno igraju i Urbanova i Kapetanovićeva predstava”, rekao je autor drame, koga početkom marta očekuje još jedna premijera. Njegovu dramu “Istraga” u Crnogorskom narodnom pozorištu na scenu postavlja beogradski reditelj Stefan Sablić. Premijera je zakazana za sedmi mart.

Bonus video: