Kako čuvati hranu koja nema oznaku roka trajanja

Mlijeko čuvajte četiri do pet dana. Možda već znate, ali nije na odmet ponoviti da mlijeko i jaja nije dobro čuvati u vratima frižidera
151 pregleda 1 komentar(a)
frižider, Foto: Shutterstock
frižider, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2017. 13:14h

Good Housekeeping sastavio je mini listu namirnica koje često kupujemo bez klasičnog pakovanja sa otisnutim rokom trajanja i koliko će dugo u frižideru ostati sigurne za konzumaciju.

Mesni proizvodi

Sirovo meso sa kostima ili peradu u frižideru može biti dva do tri dana. Svježe kobasice treba iskoristiti tri dana od kupovine, a slaninu možete čuvati jednu nedelju.

Narezani komadi mesa poput odrezaka u frižideru mogu biti samo dva dana. Svježe meso koje nije pakovano obično je umotano u papir ili foliju.

Prije pospremanja u frižider dobro ga zapakujte da sokovi ne kapaju po ostalim namirnicama jer to stvara prenošenje bakterija.

Riba

Morski plodovi poput školjaka i sve vrste riba treba iskoristiti već drugi dan, a jedina namirnica koja može biti u frižideru do dvije nedelje je dimljeni losos.

Voće

Vrste voća koje su mekše i imaju tanku koru treba iskoristiti u dva dana, a ono koje je kompaktnije i ima čvršću koru obično će u frižideru potrajati do sedam dana.

Povrće

Zelena salata trajaće u frižideru dva do tri dana, a sve ostalo zeleno povrće još dan više. I voće i povrće najbolje je držati u za to namijenjenim posudama. Nije ga preporučljivo prati prije konzumiranja jer će voda stvoriti dodatnu vlagu što utiče na svježinu namirnica.

Mliječni proizvodi i jaja

Mlijeko čuvajte četiri do pet dana. Možda već znate, ali nije na odmet ponoviti da mlijeko i jaja nije dobro čuvati u vratima frižidera. Tu je temperatura nešto viša nego u unutrašnjosti frižidera. Jaja i topljeni sirevi traju sedam dana, a svježi sir upola kraće, prenosi fokus.

Bonus video: