Marija i Darko naše uzdanice

Crnogorska atletika će na ovom takmičenju prvi put u svojoj istoriji imati predstavnike koji su kroz rezultate ispunili norme
135 pregleda 0 komentar(a)
Darko Pešić, Marija Vuković i Milan Šolaja, Foto: Atletski savez Crne Gore
Darko Pešić, Marija Vuković i Milan Šolaja, Foto: Atletski savez Crne Gore
Ažurirano: 02.03.2017. 21:04h

Velelepna Beogradska arena će od petka do nedjelje biti domaćin dvoranskog Evropskog prvenstva, 24. po redu, uz učešće atletičara iz 40 zemalja. Među njima je i dvoje crnogorskih atletičara, oboje rođenih 1992. godine - Marija Vuković, koja će nastupiti u skoku uvis, te sedmobojac Darko Pešić. Uz njih je i trener Milan Šolaja.

Crnogorska atletika će na ovom takmičenju prvi put u svojoj istoriji imati predstavnike koji su ispunili norme, odnosno koji su na osnovu rezultata izborili plasman među 15 najboljih atletičara Evrope. Marija

Vuković je vizu izborila sa preskočenih 189 centimetara, dok će se Darko Pešić na dvoranskom EP takmičiti zahvaljujući rezultatu od 5.831 boda.

Marija je osvojila tri zlatne medalje na Igrama malih zemalja. Na Evropskom juniorskom šampionatu u Novom Sadu 2009. godine je bila druga, a godinu dana kasnije na Svetskom juniorskom šampionatu u kanadskom Monktonu je stigla do zlatnog odličja. U prošloj godini je preskočila 195 centimetara, a na prošlonedjeljnom Balkanskom šampionatu u Beogradu napravila je dobru uvertiru osvajanjem srebrne medalje rezultatom 186 centimetara.

Ona će prva nastupiti, danas od 17.30 sati kada su na programu kvalifikacije. Ako se plasira u finale, naša atletičarka bi se za medalju ili što bolji plasman borila u subotu od 16.30 sati.

Sedmobojac Darko Pešić će svoj nastup početi u subotu, i to u četiri discipline - trci na 60 metara (9.30), skoku udalj (10.10), bacanju kugle (16.45) i skoku u vis (18.30), dok ga u nedjelju, posljednjeg dana EP, očekuju još tri discipline - trka na 60 metara prepone (13:30), skok s motkom (14.40) i trka na 1.000 metara (18:25).

Na Evropsko prvenstvo kao momak koji je u desetoboju ostvario najbolji rezultat karijere od 7.827 bodova.

"Kada je sedmoboj u pitanju, šampiona će biti jedan od najjačih u istoriji. Dolazak su najavili olimpijski vicešampion Kevin Majer, evropski vicešampion Adam Helcelet, tu je Mihailo Dudaš iz Srbije i mnogo izuzetno kvalitetnih momaka koji maštaju o medalji, uključujući i mene", rekao je Pešić za Sport klub.

"Sa mnogo optimizma čekam početak Evropskog prvenstva. U sedmoboju su pravila pomalo surova. Ima sedam disciplina i u svakoj je potrebno da pružite maksimum ako želite do medalje. Jedna greška, jedan slabiji rezultat i sve pada u vodu. Što bi ljudi rekli, radi se o takmičenju za koje važi pravilo dok jednom ne smrkne, drugom ne svane", zaključio je Pešić, aktuelni šampion Balkana u desetoboju.

Podrška nije u skladu sa potrebama

Darko Pešić se požalio na loše uslove za rad koje imaju on i ostali crnogorski atletičari.

"Nemamo trenere, infrastrukturu. Svi mi iz Crne Gore koji smo uspjeli da ostvarimo zapažene rezultate na evropskom i svjetskom nivou, ostvarili smo to zahvaljujući trenerima iz inostranstva. Eto ja konkretno u radu sa Goranom Obradovićem i Vladimirom Petrovićem. Podrška i ulaganja nisu u skladu sa našim potrebama. Neko nepisano pravilo je da prvo morate da ostvarite sjajan rezultat, a tek onda može da se priča o podršci. U takvim uslovima svaka osvojena medalja je pravi podvig koji se graniči sa naučnom fantastikom. Nadam se da će Savez i Olimpijski komitet obratiti pažnju na potencijal koji posjeduje Crna Gora kada je atletika u pitanju i da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da obezbijedimo značajan broj takmičara na Olimpijskim igrama u Japanu", kazao je Pešić za Sport klub.

Hansen: Najljepša arena za dvoransko Evropsko prvenstvo

Predsjednik Evropske atletske federacije Sven Arne Hansen rekao je da je Beograd potpuno spreman za Evropsko dvoransko prvenstvo.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje, Beograd i Atletski savez Srbije su obavili fantastičan posao. Bio sam na mnogo takmičenja od 1998. godine, ali ovo je najljepša arena za dvoransko Evropsko prvenstvo koju sam vidio. Vidjećemo koliko je staza brza i da li je dobra kao što izgleda", rekao je Hansen na konferenciji za novinare.

Hansena su novinari pitali o izjavi predsjednika Rusije Vladimira Putina da vlada nije pomagala svojim sportistima u dopingu.

"To je teško pitanje. Ja sam i član Izvršnog odbora Međunarodne atletske federacije (koja je suspendovala Rusiju). Vidi se napredak Rusije i moram reći da ih želim nazad na takmičenja. Nadam se da će se to dogoditi prije nego kasnije", dodao je Hansen.

Bonus video: