Mart u znaku istorije, muzike književnosti i kinematografije

Direktorica Muzičke škole “Dara Čokorilo”, Vjera Vuković, kazala je da učenici srednje škole za 23. februar pripremaju koncert “I ovo smo mi”
51 pregleda 0 komentar(a)
Kultura u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Kultura u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.03.2017. 19:17h

Promocijom zbornika dokumenata “Okružni komitet KPJ Nikšić u NOR-u 1941-1945”, koji je prije nekoliko dana izašao iz štampe, počinje martovski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. Promocija zbornika, koji je objavio Državni arhiv Crne Gore, biće održana večeras u 19 časova u Tehnopolisu.

Prema riječima načelnice Arhivskog odsjeka Nikšić Violete Krivokapić zbog obimnosti istorijskih dokumenata zbornik će izaći kao dvoknjižno izdanje. U prvoj knjizi se nalaze dokumenti o ratnim dešavanjima u Nikšiću od 1941. do kapitulacije Italije, septembra 1943, dok će druga knjiga sadržati dokumenta od 1943. do 1945. godine.

Prema riječima Kristine Radović, istoričarke umjetnosti, i martovski repertoar biće raznovrstan, pa će publika imati priliku da prisustvuje književnim večerima, koncertu “Legendi”, podgoričkog hora “Stanko Dragojević” i klapa “Alata” i “Assa voce”, ali i da odgleda filmove “Biser Bojane”, “Magbet” i “Song ‘e Napule”. Biće izvedene i predstave “Frenki i Džoni”, “Pozdravi nekog”, teatar poezije “Noć skuplja vijeka”, dok će najmlađi uživati u cirkuskim majstorima i predstavama “Kuče koje nije umjelo da laje” i “Luckasti klovnovi”.

Direktorica Muzičke škole “Dara Čokorilo”, Vjera Vuković, kazala je da učenici srednje škole za 23. februar pripremaju koncert “I ovo smo mi”.

“U prvom dijelu koncerta učenici će se predstaviti djelima klasične muzike, dok je drugi dio rezervisan za najpopularnija djela latino muzike, filmske, popa i džeza”, kazala je Vuković.

Prema riječima Radoša Šućura, potpredsjednika Opštine martovski repertoar je najava još jednog bogatog godišnjeg repertoara, a narednih dana treba da bude potpisan ugovor između Ministarstva kulture i Opštine o programu za 2017. godinu.

“Očigledno je da Nikšić ima publiku za sve vrste kulturnih dešavanja i to ćemo i dalje da razvijamo. Sala pozorišta, od oko 450 mjesta je prava mjera za Nikšić”, kazao je Šućur. Ove godine biće nastavljeni radovi i na restauraciji kulturno-istorijskih objekata. Nastavljeni su radovi na Rimskom mostu na Moštanici, najstarijem u državi, a počeli su radovi na kamenom mostu na Duklu koji je 1807. izgradio bogati turski trgovac Hadži Ismail Mehmednikić. U toku su konzervatorski radovi na Dvorcu kralja Nikole.

Bonus video: