Kamen u žučnoj kesi prate nesnosni bolovi

Kamen u žuči može biti dobro prikriven, godinama bez simptoma i opomene. Ukoliko se režim ishrane ne promijeni, može doći do napada žuči, koji obično prate bolovi, povraćanje i dijareja. Ovi simptomi mogu trajati i nekoliko dana
6378 pregleda 0 komentar(a)
kamen u žuči, Foto: Shutterstock
kamen u žuči, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.03.2017. 10:50h

Neumjerenost u jelu i piću i redovno uzimanje hrane koja se teško i dugo vari mogu ugroziti cijeli digestivni trakt. Osim tegoba u želucu, ovakve životne navike mogu donijeti velike probleme sa žučnom kesom, zbog koje se mnogi, u nesnosnim bolovima, javljaju gastroenterologu. Dijagnoza kamenje u žučnoj kesi treba da bude opomena za sve one koji je imaju, jer teška hrana upravo njima može donijeti veći problem - upalu žuči. Doktorka Zorica Merdović objašnjava zašto je to tako, kako treba da čuvamo svoju žučnu kesu i zašto je ona važna za naše zdravlje.

“Masna, ljuta, slana i vruća jela izazivaju naglo pražnjenje žučne kese, što može da izazove nagla zapaljenja. Upala može da nastane i kada kamen čića nema, ako se obilni, masni i začinjeni obroci kombinuju sa alkoholnim i gaziranim hladnim pićima. Tako se ugrožavaju i želudac i pankreas, jer organizam nije u stanju da izluči dovoljno enzima, odnosno sokova za varenje hrane. Ovi enzimi luče se u ćelijama želuca, jetri i pankreasu, a potom se izlučuju u digestevni - crijevni trakt, ali njihov kvalitet i sastav zavise od vrste unijete hrane”, kaže dr Merdović.

KAMENJE U ŽUČNOJ KESI - TEGOBE BEZ NAJAVE

“Simptomi kamena u žuči mogu da budu dobro prikriveni i dosta se teško otkrivaju.Često se dešava da čovjek i ne zna da ima kamen u žuči, jer može proći dosta vremena prije nego što se ispolje prvi simptomi. Takođe, mnogi pacijenti otkriju prisustvo kamena slučajno - ultrazvukom abdomena. Ponekad je žučni kamenac toliko sitan da se neprimjetno izbacuje iz tijela, mada može dostići prečnik i 2,5 cm i napraviti velike probleme. Dok žučni kamenci miruju, bolesnik nema simptome, međutim, kada se pokrenu i zaglave u žučnom kanalu, izazivaju vrlo jake bolove (žučne kolike) ispod desnog rebra, koji se šire u leđa, rame i desnu lopaticu, ponekad se prošire i u grudni koš, što izaziva strah od infarkta srca. Nerijetko se javlja mučnina sa povraćanjem, pri čemu nakon izbacivanja sadržaja iz želuca ne dolazi do olakšanja. Ukoliko je kretanje kamen čića udruženo sa upalom žučne kese, može doći do porasta tjelesne temperature i groznice. Dešava se da kamen u žuči u potpunosti zatvori žučni kanal i na taj način spriječi izlivanje žuči u crijeva i uzrokuje pojavu žutice. Simptomi kod napada traju od par minuta do par sati, pa čak i do nekoliko dana i tada se pacijent mora javiti ljekaru”, kaže dr Merdović. Imperativ u ovakvim slučajevima je, dodaje, promjena načina ishrane.

“U slučaju ovakvih tegoba trebalo bi piti blage čajeve, najbolje od nane i to mlake. Kasnije valja povesti računa o ishrani, a to znači svesti je na keks, dvopek, bareni pirinač i bareni krompir, posne supe. Uz sve ovo preporučuje se i mirovanje. Ako jake tegobe nastanu naglo i ne prestaju u roku od nekoliko sati obavezno bi trebalo otići kod ljekara”, kaže naša sagovornica.

KAKO NASTAJE KAMEN U ŽUČI?

“Iako se kamen u žuči može formirati u svakoj životnoj dobi, čak i kod beba i male djece, najučestalije se žučni kamenci javljaju u dobi između 30. i 60. godine. Smatra se da je glavni krivac za nastanak ovog problema neumjereno konzumiranje hrane bogate zasićenim masnoćama (namirnice životinjskog porekla), što za uzrok ima gojaznost i porast holesterola u krvi uz povećan rizik za formiranje i nastanak kamenja u žuči.

“Ako naša jetra luči previše holesterola, dolazi do prezasićenja u žuči, stvara se i taloži mulj u žučnoj kesi i formira se žučni kamenac. Uzimanje hormona i kontraceptivnih pilula, naročito tokom menopauze, kao i pojedinih ljekova koji snižavaju holesterol, takođe povećavaju rizik, isto kao i ateroskleroza i šećerna bolest. Smatra se i da određeni problemi sa probavom i varenjem mogu da uzrokuju kamen u žuči. Veoma su opasne rigorozne brze dijete, odnosno mršavljenje na brzinu, jer to može pogoršati tegobe. Uz određeni režim ishrane, svakodnevno bi trebalo uzimati po 2 kašike hladno cijeđenog maslinovog ulja koje će obezbijediti potpuno pražnjenje i čišćenje jetre i žučne kese i smanjiti mogućnost da nastane kamen u žuči. Kada se naglo prekine sa unošenjem masti, tada se žučna kesa nedovoljno često kontrahuje da bi mogla izbaciti žuč u tanko crijevo i zbog toga se pokreće stvaranje kamena. Takođe, problem može uzrokovati i preskakanje doručka, kao i pravljenje velikih pauza između obroka. Trebalo bi svakako jesti na svaka četiri sata”, savjetuje naša doktorka.

KAD PROBLEMI NASTANU...

Dr Merdović kaže da, kada problemi sa varenjem nastanu, višak kiseline najbolje pokupe tzv. antacidi, koje vam može prepisati vaš ljekar. Ipak, ne treba ih uzimati previše već samo onoliko koliko je propisano, kako bi se izbjegle moguće dodatne komplikacije kao što su opstipacija i zastoj u radu crijeva.

“Oni koji su i ranije imali problema sa varenjem poslije obilnog obroka mogu da uzmu neki od enzima koji se, takođe, mogu kupiti bez recepta. Probiotici i prebiotici poželjni su radi regulisanja crijevne flore, jer utiču na imunitet i regulišu Ph sadržaja u crijevima. Tegobe bi trebalo da se smire u roku od 24 sata. Ako se bolovi pojačaju, povraćanje i dijareja postanu izraženiji, a naročito ako se stomak nadima i otiče ili stolica postaje svijetlosiva, a urin boje piva, obavezno treba otići ljekaru. Ovakav tok bolesti ukazuje na moguću dehidrataciju i teže komplikacije - upale žučne kese i pankreasa koje se liječe antibioticima, davanjem infuzije i drugim specifičnim ljekovima”, objašnjava dr Merdović.

Kada se kamenac u žuči dijagnostikuje, liječenje zavisi od veličine kamena, kao i simptoma koje pacijent osjeća.

“Za liječenje kamena u žuči postoji više metoda. Ukoliko žučni kamen čići miruju i ne uzrokuju tegobe, nema potrebe za primjenom terapije, ali se savjetuju korekcija ishrane i smanjen unos masti. Ako žučni kamenci nisu veliki, mogu se jednostavno ukloniti ultrazvučnim talasima. To je razbijanje kamena u žuči - potpuno bezbolna metoda. Kamenje koje je holesterolskog tipa u velikom broju slučajeva se odstranjuje nehirurškim metodama, naročito kada je kamen u žuči malih dimenzija, ali ako je značajno većeg prečnika, obično se radi odstranjivanje žučne kese tj. laparoskopska operacija žuči ili klasična operacija”, kaže dr Merdović.

Savjeti za ishranu - nešto što se mora

Kada počnu problemi sa žuči, ljekari uvijek savjetuju promjenu načina ishrane. Evo nekih stvari koje su u liječenju ovih tegoba imperativ.

- Konzumiranje niskomasnog mlijeka (do 1% mliječne masti) i mliječnih proizvoda s niskim količinama mliječne masti

- Izbacivanje svih namirnica koje podižu holesterol - masno, prženo, pohovano meso, kao i punomasne mliječne proizvode

- Crveno meso u jelovniku trebalo bi zamijeniti bijelim (piletina, ćuretina) i ribom

- U pripremi mesa treba se okrenuti kuvanju ili pečenju, ne prženju i pohovanju

- Jaja treba konzumirati oprezno - treba izbjegavati žumance, a bjelance je dozvoljeno

- Ishranu treba temeljiti na svježoj, sirovoj i neprerađenoj hrani

- Potrebno je jesti voće i povrće, ali ne sve i ne previše. Treba izbaciti povrće bogato celulozom, jer nadima - kupus, krastavac, kelerabu, luk, karfiol i mahunarke, prženi krompir i praziluk. Zabranjeno je i povrće iz turšije

- Treba izbjegavati rafinirani šećer i slatkiše, kofein, čokoladu, jake čajeve, previše topla ili hladna jela i napitke. Treba izbaciti sve vrste sirćeta, kao i biber, senf i majonez.

- Orašasti plodovi se mogu jesti umjereno

Upala žučne kese

Doktorka Zorica Merdović navodi koje tegobe ukazuju na upalu žučne kese.

“Mučnina, povraćanje i dijareja, svjetlija stolica i tamniji urin uz oticanje, nadutost trbuha i jak bol i pojava žutila beonjača i kože, sigurni su znaci ne samo upale već i opstrukcije žučnih kanala zbog spriječenog oticanja žuči iz žučne kese. Ako su kamenčići sitniji moguće je da krenu iz same žučne kese kroz žučni kanal i da se u kanalu zaglave, što dovodi do jakog bola (tzv. žučne kolike), do žutila beonjača i kože, tamnijeg urina i svijetle stolice”, navodi naša sagovornica.

Obloge za pomoć

* Pri napadu žuči, NIKAKO ne stavljati tople, već hladne obloge pod desni rebarni luk. Led se stavlja da se lokalizuje upalni proces.

* Akutna upala ne može se izliječiti samo čajevima. Za hroničnu upalu, pak, postoje razne biljne mješavine.

* Onima koji imaju kamenčiće u žučnoj kesi ili su ih izvadili, kao i onima koji pate od gastritisa ili čira, savjetuje se da pažljivo biraju šta će da jedu i da prave pauze između obroka kada bi trebalo da piju dosta vode. Uz obrok ne bi trebalo da popiju više od čaše vina ili čašice žestokog pića.

Izvor: Dodatak o zdravlju

Bonus video: