Lubardino remek-djelo biće izloženo i u Crnoj Gori

Istoričar umjestnosti Petar Ćuković je ocijenio da "Fantastična zvijer" predstavlja sliku svijeta onako kako ga je doživljavao Petar Lubarda. On je istakao da ju je Lubarda naslikao u svom najboljem razdoblju tokom 50-ih godina
1758 pregleda 6 komentar(a)
Fantastična zvijer, Foto: Twitter.com
Fantastična zvijer, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 01.03.2017. 20:14h

Slika Petra Lubarde "Fantastična zvijer" iz 1953. godine prvi put je izložena u Beogradu, a o njenom značaju za jugoslovensko slikarstvo i umjetnost govorili su istoričari umjetnosti Jerko Denegri i Petar Ćuković.

Slika je izložena u Eurosalonu na Andrićevom vijencu u Beogradu, nakon što su je u Beograd vratili kolekcionari Dušan Klepić i Vladimir Krstonošić, prvi put nakon što je slika prodata na Bijenalu u Sao Paolu 1954. godine.

Ćuković je ocijenio da "Fantastična zvijer" predstavlja sliku svijeta onako kako ga je doživljavao Petar Lubarda. On je istakao da ju je Lubarda naslikao u svom najboljem razdoblju tokom 50-ih godina.

I Ćuković i Krstonošić su saglasni da je Lubarda bio jedan od najistaknutijih umjetnika u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata. prenosi N1.

Denegri je napomenuo da Lubardina slika "Fantastična zvijer" ima ne samo literarnu vrijednost nego i simbolički značaj.

Slika ima i posebnu karakteristiku, a to je način kako je dospjela na Bijenale u Sao Paolu 1954. i kakav je imala položaj u oštroj međunarodnoj konkurenciji, rekao je Denegri.

On je objasnio da je Lubarda za tadašnju Jugoslaviju bio izvanredan predstavnik nove kulturne politike u nastojanju te države da pronađe svoje mjesto u svijetu.

Planirano je da slika bude prikazana i u Crnoj Gori.

Bonus video: