Đačić prijetio da će kolegu iz DPS-a ubiti kao zeca?

Prvom čovjeku Pljevalja juče je počelo suđenje, a osnovni državni tužilac Ivan Gačević tereti ga da je ugrozio sigurnost Vukoviću - tako što ga je u dva navrata 1. oktobra 2016. pozvao telefonom, upućujući mu niz uvreda i prijetnji
340 pregleda 55 komentar(a)
Mirko Đačić (Novine)
Mirko Đačić (Novine)
Ažurirano: 01.03.2017. 06:39h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić optužen je da je početkom oktobra telefonskim putem prijetio ubistvom sugrađaninu i partijskom drugu iz DPS-a Žarku Vukoviću.

U tamošnjem Osnovnom sudu on je juče negirao krivicu i pred sutkinjom Ljiljanom Popović ostao pri izjavi koju je dao osnovnom državnom tužiocu, tvrdeći da nije zvao Vukovića.

Prvom čovjeku Pljevalja juče je počelo suđenje, a osnovni državni tužilac Ivan Gačević tereti ga da je ugrozio sigurnost Vukoviću - tako što ga je u dva navrata 1. oktobra 2016. pozvao telefonom, upućujući mu niz uvreda i prijetnji.

U optužnom predlogu piše da je Đačić pozvao Vukovića u 10:08 sati i 10:20 sati i obratio mu se riječima: “Đe si bagro, dođi da te ubijem“, “De si p..ko, ubiću te ko zeca”.

Nakon toga, navodi tužilac, prvi čovjek Pljevalja kolima je došao blizu kuće Vukovića, gdje je kroz otvoreni prozor automobila Vukovićevoj supruzi rekao da živi sa lošim čovjekom i da će mu on “biti sudbina a ne Joksimovići”.

Na sudu nije saopšteno šta je prethodilo takvoj Đačićevoj reakciji.

Negirajući krivicu Đačić je u svjedočenju pred sudom kazao da smatra da kao predsjednik Opštine na određeni način mora da pruži sopstveni otpor primitivizmu i ljudima koji stoje nisko na društvenoj ljestvici, odnosno, kako je rekao, škartu.

“Posebno kada se radi o eklatantnom društvenom talogu i ljudima problematične biografije, koji svoju nečistoću žele prebaciti na druge ljude. Nikada nikoga nisam prijavljivao sudu jer to smatram nečasnim poslom. Imao sam iskustva da se povremeno pojavim na sudu, ali na moju sreću sve se završavalo bez kazni. Posebno smatram da svoju društvenu ulogu između ostalog treba da iskoristim na prepoznavanju i kritici ljudi koji nisu korisni članovi društva i koji su osim problematičnih biografija, radili zloupotrebe u različitim okolnostima. Pored brojnih poslova koje obavljam, nastaviću da se na adekvatan i primjeren način postavim prema pojedincima koji se ne nalaze u klasi dobrih i korisnih građana”, rekao je Đačić.

On je, međutim, potvrdio da je vlasnik telefonskog broja koji se pominje u optužnici, ali je ponovio da kritičnog dana Vukoviću nije prijetio i da telefon ne može 24 sata držati pod kontrolom.

Rekao je da mu je broj oštećenog najmanje pet godina memorisan u telefonu.

Vuković je na sudu ponovio da mu je toga dana Đačić uputio niz prijetnji, o čemu je telefonom obavijestio policiju.

Vuković traži i da mu Đačić isplati 5.000 eura odštete.

“Sud ima funkciju preventivnog djelovanja i obuzdavanja bahatih pojedinaca. Moja je obaveza da branim i odbranim sebe i svoju porodicu. Napadnut sam na radnom mjestu, jer je svaka kuća moje radno mjesto”, rekao je Vuković, koji radi kao medicinski tehničar u pljevaljskom Domu zdravlja.

U svojstvu svjedoka saslušana je i Vukovićeva supruga Koviljka - ponavljajući da je Đačić kritičnog dana dolazio blizu njihove kuće i da je prijetio njenom mužu.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. mart.

Čuli se telefonom, vještak će utvrditi ko je koga pozvao

Nakon saslušanja svjedoka, sud je izvršio uvid u listing poziva Đačića i Vukovića koji su tokom istrage pribavljeni od mobilnih operatera.

Sutkinja Popović kazala je da su brojevi telefona koje koriste Vuković i Đačić bili u komunikaciji tog dana u naznačeno vrijeme.

Ona je, međutim, najavila da će vještak Predrag Boljević utvrditi ko je koga zvao i koliko su trajali razgovori.

Bonus video: