Babović i policajci falsifikovali dokaze o pokušaju ubistva

Došljak tvrdi da nedužan robija, jer je Babović omogućio ostalim učesnicima događaja da nakon pucnjave predaju druge pištolje, a ne one koje su koristili
1165 pregleda 35 komentar(a)
Zlatibor Vrhovec, Zoran Vasović,  Neđeljko Peković, Foto: B. ČOKOVIĆ
Zlatibor Vrhovec, Zoran Vasović, Neđeljko Peković, Foto: B. ČOKOVIĆ
Ažurirano: 28.02.2017. 06:23h

Osuđeni policajac Željko Došljak optužio je nekadašnjeg komandira beranske policije Vlajka Babovića da je omogućio nekolicini tamošnjih policajaca da prikriju dokaze pokušaja ubistva sada pokojnog Zorana Vasovića.

Bivši službenik beranske policije osuđen je na tri godine zatvora zbog teškog ubistva u pokušaju, sada pokojnog Vasovića.

Njegove kolege Babović, Miroslav Raković, Danko Jelić, Milan Boričić, Gligorije Šćekić i Svetislav Barjaktarović oslobođeni su optužbe.

Prema optužnici, policajci su 5. novembra 2007. godine s umišljajem pokušali da ubiju Vasovića, Neđeljka Pekovića i Zlatibora Vrhovec.

Došljak tvrdi da nedužan robija, jer je Babović omogućio ostalim učesnicima događaja da nakon pucnjave predaju druge pištolje, a ne one koje su koristili.

U pismu poslatom “Vijestima” iz spuškog zatvora, Došljak je napisao da je te večeri bio raspoređen kao policajac pozornik nedaleko od zgrade beranske policije.

Tvrdi da je iz pravca Ulice 13. jula čuo pucnjavu, a potom i spazio crni džip koji se velikom brzinom kretao ka njemu i pripadnike Interventnog voda kako trče za njim.

“Oni su mi dovikivali: 'Zaustavite vozilo, pucali su na nas'. Sve vrijeme čuli su se pucnji, nisam znao pucaju li kolege... Džip je počeo da udara parkirana vozila i da mi se približava... Sa te pozicije nisam mogao da vidim pucaju li iz vozila, postupajući po zahtjevu kolega izvadio sam službeni pištolj i izdao naredbu vozaču da zaustavi vozilo. Nije to uradio, povećao je brzinu i ustremio se ka meni. Iz straha za život bacio sam se u desnu stranu i ispalio tri hica u pravcu vozila - jedan u prvu lijevu gumu, za drugi je ustanovljeno da je ranio Vrhovca, a treći u vrata”, objasnio je Došljak.

Osuđeni policajac napisao je i da su tada ranjene dvije osobe iz vozila, ali da je u njegovom slučaju Odsjek za unutrašnju kontrolu rada policije ustanovio da nije prekoračio ovlašenja.

Zbog obračuna u Beranama dva puta je suđeno - prvo su na optuženičkoj klupi bili pokojni Vasović, zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, Peković zbog nedozvoljenog držanja oružja i Vrhovac zbog sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje.

Viši sud u Bijelom Polju oslobodio ih je od optužbe, a takvu presudu kasnije je potvrdio i Apelacioni sud.

Nakon toga, policajci su optuženi za pokušaj ubistva Beranaca.

“Suđenje je bilo farsa. Od sedam optuženih policajaca koji su koristili vatreno oružje, te večeri osuđen sam ja, zadnji u nizu, koji nije izazvao sukob. Tokom postupka nije izvršen uvid u sakriveni Akt

Uprave policije PJ Berane br.03/1-244/07-264/243 od 7. novembra 2007. kojim je traženo vještačenje pištolja pronađenog u džipu. Zbog toga ga sud nije ni mogao uvrstiti u dokaze, pa je ispalo da su bili nenaoružani. Taj dokaz sam nabavio od prijatelja iz MUP-a, koji rizikuju posao da bi pomogli nevinom čovjeku”, napisao je Došljak.

On je redakciji dostavio policijski zahtjev za vještačenje pištolja poslat 7. novembra 2007. godine.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili da li je tačno da su policajci Babović, Raković, Jelić, Boričić, Šćekić i Barjaktarović nakon obračuna u Beranama na vještačenje predali pištolje koje nisu koristili te večeri.

Veljović govorio da se policija neće odreći takvih službenika

Postupanje Vlajka Babovića nekoliko puta ispitivala je Unutrašnja kontrola MUP-a.

U aprilu 2008. godine utvrdili su da je prekoračio ovlašćenja i zloupotrijebio službeni položaj u obračunu sa grupom Varvara, na poluvremenu fudbalske utakmice Berane - Budućnost.

Za vrijeme dramatičnog obračuna, sa tribina je mobilnim telefonom napravljen i snimak na kojem se vidi kako Vlajko Babović u civilu, drškom od pištolja udara po glavi jednog navijača.

Tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je da je utvrđeno da je jedan službenik policije prekoračio ovlašćenje.

“Naravno, slučaj će biti procesuiran. UP će njemu pružiti pomoć u tom postupku i neće odbaciti tog službenika. Napravio je pogrešnu procjenu i odgovaraće zbog toga”, kazao je Veljović za Babovića aprila 2008.

“Pucali smo, ali i obezbijedili pištolje da ne ispadnu čaure”

Osuđeni policajac objašnjava kako je navodno Vlajko Babović spasio ostale službenike policije koji su učestovali u obračunu.

“Jedan od kolega mi je rekao: 'Žao mi je što je do ovoga došlo. Mi smo išli na Gradinsko polje te večeri i pucali. Obezbijedili smo pištolje da ne ispadnu čaure'. Znači oni su pucali iz drugih pištolja i njih su podmetnuli, a ne one koje su koristili. To je samo Vlajko mogao da im omogući. Mene su nasankali, iako je incident počela ekipa Interventne jedinice policije”, kazao je Došljak novinaru “Vijesti” u telefonskom razgovoru.

Dodao je da su mu kolege te večeri, kada su pisali službenu zabilješku, rekle da mu ne treba advokat i da je to formalnost.

“Možemo na poligraf u vezi ovoga... Rekli su mi: 'To je formalnost, napiši dvije rečenice'. Napisao sam i zaglavio u zatvoru, a niko neće da kaže ko je izazvao incident. Za malo su me ubili, kolege su pucale dok su trčale za džipom, istrčao sam da obavim službenu dužnost i evo gdje sam. Niko od onih koji su bili na uviđaju nije došao da svjedoči - ni policajci koji su oduzeli pištolj, krim tehničari, načelnik, njegov zamjenik, sudija i tužilac koji su bili na licu mjesta... Ključni svjedoci i očevici sa lica mjesta nijesu saslušani”, tvrdi Došljak.

Razgovor iz kafane: “Trebalo je da im stavimo dinamit”...

Par sati nakon što su, prema navodima optužnice, pucali i pokušali da ubiju trojicu muškaraca, policajci iz Berana sjede sa tadašnjim načelnikom i kafani i sumiraju utiske nakon (ne)obavljenog posla.

To se vidi na snimku ranije dostavljenom "Vijestima", napravljenom u jednoj beranaskoj kafani.

Poslije par prilično nepovezanih riječi tadašnjeg načelnika beranske policije Nova Veljića, jedan od optuženih policajaca Svetislav Barjaktarović izgovara: “Trebalo je da im stavimo dinamit”.

Na snimku se vidi par muškaraca kako sjede za kafanskim stolom, za koje je autor videa tvrdio da su bivši šef policije u Beranama Novo Veljić, tadašnji komandir Vlajko Babović i policajci Gligorije Šćekić, Milan Boričić i Sveto Barjatarović... U istom društvu su, kako navodi, jedna NN osoba i vlasnik kafane Mehmed Adrović...

Nakon riječi koje navodno izgovara Veljić: “Ni da to mož' da planiraš... planiraš, znači, minut i ideš ”, progovara, kako piše na snimku, optuženi Barjaktarović koji kaže: “Trebalo je da im stavimo dinamit”.

Muškarac koji je napravio snimak brutalno je pretučen u Beranama. Njega su par dana nakon što je snimio policajce gotovo na smrt pretukle najmanje tri maskirane osobe.

Filip Vujanović je odbio molbu za pomilovanje

Došljak je napisao i da je od predsjednika države Filipa Vujanovića tražio pomilovanje, ali je njegova molba odbijena.

“Molbu za pomilovanje potpisima je podržalo oko 3.000 ljudi iz mog kraja, različitih vjerskih, nacionalnih i stranačkih principa. Odbijena je iako takva podrška najbolje govori kako sam obavljao dužnost i kakav sam trag ostavio u svom kraju. Neizmjerno sam zahvalan svima koji su je potpisali”, napisao je Došljak.

Rekao je da ga za razliku od mještana, kolege iz događaja koje su učestvovale u događaju, nijesu ni pozvale, a kamoli ponudili pomoć.

“Nepravda koja mi je nanijeta posebno se odrazila na moju porodicu koja je u teškoj materijalnoj situaciji. Djeca su prinuđena da napuste školovanje, iako su odlični učenici... Ukoliko premijer Duško Marković ne preduzme nešto, jer ostali nijesu, moja porodica biće prinuđena da napusti Crnu Goru i traži azil u nekoj od evropskih država, gdje ću im se i ja pridružiti nakon završetka kazne”, napisao je Došljak.

Bonus video: