Moda je mnogo više od komercijalnog

Autori projekta, grupa umjetnika iz Crne Gore i Pulje (Italija), uvjerena je da “inteligencija u modi otvara um, srce i oko novim vizijama i mogućnostima”.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2017. 15:02h

Nemojte da dozvolite da vas moda i trendovi oblikuju, kontrolišu. Vi ste ti koji odjeći dajete originalnost, zato otkrijte ko ste i šta želite da vaša odjeća govori o vama", kazao je Đani Versaće.

Upravo to je cilj grupe “Fashion intelligence” koja je nakon predstavljanja u Italiji organizovala modni performans u Nikšiću prikazujući modu iz sasvim drugog ugla. Nije to bila modna revija, kako je kazala Jelena Đukanović, autorka permormansa nazvanog “Fashion intelligence-dijalog kultura kroz modni identitet”, već “modna poslastica” za sve one “sladokusce” kojima je moda ujedno i stil života.

“Grupa ‘Fashion intelligence’ sastoji se od umjetnika i teoretičara različitih vokacija i poetika okupljenih oko zajedničke ideje modnog osvješćivanja. Modno osvješćivanje znači pravo sagledavanje mode. Moda nije samo ono što je komercijalno, što možemo vidjeti po buticima. Ona je nešto mnogo više od toga”, kazala je Đukanović.

Autori projekta, grupa umjetnika iz Crne Gore i Pulje (Italija), uvjerena je da “inteligencija u modi otvara um, srce i oko novim vizijama i mogućnostima”. Tokom performansa u nikšićkom IPC “Tehnopolisu” Đukanović je, zajedno sa kolegama, “uspjela da otvori vrata različitosti” i pokaže da ne treba robovati “modnom dikatu” već stvarati sopstveni modni identitet.

Performans prikazan nikšićkoj publici sastojao se iz tri segmenta - instalacije crnogorskih umjetnika, video prezentacije radova Đulija Spagonea i Ivane Pantalea i video dijalog sa umjetnicima iz Italije i na kraju je prikazan šestominutni fashion film “Legenda o krilatom konju Jabučilu”, snimljen na Vražjem jezeru, na Durmitoru. Predstavljena je i knjiga “Fashion intelligence” koja još uvijek čeka da bude prevedena sa italijanskog jezika.

“Nadam se da će se posle ovih koraka konačno otvoriti vrata da se knjiga prevede, jer se po interesovanju publike vidi da je to teorija i literatura koja nedostaje i mislim da bi bilo veoma dragocjeno da se ona prevede na naš jezik”, kazala je ona, a to su potvrdili i studenti koji su prisustvovali performansu.

“Smatram da bi na fakultetima češće trebalo organizovati ovakva gostovanja jer su u pitanju ljudi koji predaju na fakultetima širom svijeta. Patricija Kalefato predaje u Stokholmu, Italiji i na Novom Zelandu i njeno iskustvo je dragocjeno. Žedni smo tog iskustva bez obzira na kratka instant rješenja koja nudi internet gdje su nam dostupne brze, ali i površne informacije. Nužno je da se ljudima koji su zainteresovani produbi znanje i ponudi ovakav kvalitet”, smatra Đukanović.

Organizatori događaja su JU „Zahumlje“ i IPC Tehnopolis, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Galerija

Bonus video: