Podgorica Film Festival organizuje Young Audience Award

“Na ovaj način Podgorica je postala dio YAA porodice, što je Crnu Goru uvrstilo u EFA mrežu i obezbijedilo vidljivost u najširim evropskim okvirima”, navode organizatori PFF-a
82 pregleda 0 komentar(a)
Svena iz filma Hobbyhorse Revolution, Foto: Facebook
Svena iz filma Hobbyhorse Revolution, Foto: Facebook
Ažurirano: 04.05.2018. 07:25h

Podgorica film festival (PFF) i Crnogorska Kinoteka, u saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom organizuju drugi “Young Audience Award (YAA)” dan u Podgorici. U ovogodišnjem programu, koji će biti organizovan šestog maja u Cineplexx-u, učestvovaće preko 100 osnovaca koji će uz svoje vršnjake iz 45 gradova Evrope u ulozi žirija ocjenjivati nominovane filmove.

Rezultati će na kraju dana biti objavljeni u prenosu uživo, na svečanoj ceremoniji održanoj u Erfurtu u Njemačkoj.

“Na ovaj način Podgorica je postala dio YAA porodice, što je Crnu Goru uvrstilo u EFA mrežu i obezbijedilo vidljivost u najširim evropskim okvirima”, navode organizatori PFF-a.

Prvi film koji će biti prikazan je italijansko švajcarska koprodukcija, “Girl In Flight”, rediteljke Sandre Vannucchi koji prati 11-godišnju toskansku devojčicu Silviju, čijim životom dominira depresija njene majke. Film je nježno, zastrašujuće i uzbudljivo emotivno putovanje zasnovano na događajima iz stvarnog života rediteljke debitantkinje. Neustrašiva i otvorena za sve, djevojčica Silvija odlazi od kuće i u Rimu upoznaje 13-godišnju Ciganku, Eminu, koja je odvodi u svoj ciganski kamp. Tako se rađa komplikovano ali iskreno prijateljstvo.

Biće prikazan i finski film “Hobbyhorse revolution” koji je režirala Selma Vilhunen, a scenario je pisala zajedno sa Okku Nuutilainen-om. Smiješan i dirljiv film o tinejdžerima sa bolnim odrastanjem, koji otkrivaju sopstveni glas i talenat kroz jahanje i pravljenje konjića na štapu. Oni su svoj hobi uzdigli na novi nivo i postali aktivisti koji koriste sva sredstva modernog vremena, sa motom: “Nikada nemoj prestati da radiš ono što voliš”.

Nominovan je još i film “Walley” koji je, u koprodukciji Francuske, Burkine Faso i Katara, režirao Berni Goldblat po tekstu David Bouchet-a. Film prati 13-godišnjeg dječaka Ady-ja, koji više ne sluša svog oca koji ga je sam odgajio. Otac odlučuje da pošalje sina kod rođaka koji živi u Burkini Faso.

Ovogodišnju organizaciju Young Audience Award Dana u Podgorici, podržali su: Filmski centar Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport i EU Info Centar.

Bonus video: