Zatvoren slučaj za nesreću na Meterizima: Zastara za udes od prije 20 godina

Prema optužnici, Žunić se 17. januara 1997. godine oko 04.00 časova, na magistralnom putu Podgorica-Cetinje, u mjestu Meterizi, upravljajući teretnim vučnim vozilom "man" (UE 801-29) sa prikolicom i 25 tona tereta, nije pridržavao saobraćajnih propisa, pa je u krivini došlo do zanošenja šlepera zbog čega je došlo do sudara sa automobilom pokojnog P.S. Od tih povreda P.S. je preminuo
66 pregleda 6 komentar(a)
Vrhovni sud, Foto: Boris Pejović
Vrhovni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.02.2017. 07:55h

Vrhovni sud je u trećem stepenu donio presudu kojom se odbija žalba tužioca sa Cetinja protiv Ljubiše Žunića, jer je nastupila apsolutna zastara krivičnog gonjenja za udes koji se prije 20 godina dogodio na Meterizima.

Vrhovni sud je u presudi naveo da se preinačava drugostepena presuda Višeg suda u Podgorici kojom je Žunić oslobođen od optužbe da je počinio teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

“Optužnicom tužilaštva Cetinje, koja je činjenično izmijenjena na pretresu 20. 04. 2016. godine, okrivljenom Žuniću se stavlja na teret da je 17. januara 1997. godine izvršio krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, za koje je bila propisana kazna zatvora od 1 do 8 godina. Imajući navedeno u vidu, Vrhovni sud utvrđuje da je žalba državnog tužilaštva osnovana i da je 17. 1. 2017. nastupila apsolutna zastara krivičnog gonjenja okrivljenog, jer je proteklo dva puta više vremena nego što se traži za zastarelost krivičnog gonjenja”, navodi se u obrazloženju presude Vrhovnog suda.

Prema optužnici, Žunić se 17. januara 1997. godine oko 04.00 časova, na magistralnom putu Podgorica-Cetinje, u mjestu Meterizi, upravljajući teretnim vučnim vozilom "man" (UE 801-29) sa prikolicom i 25 tona tereta, nije pridržavao saobraćajnih propisa, pa je u krivini došlo do zanošenja šlepera zbog čega je došlo do sudara sa automobilom pokojnog P.S. Od tih povreda P.S. je preminuo.

Presudom Osnovnog suda u Cetinju okrivljeni Žunić je oglašen krivim, a za to djelo mu je izrečena uslovna osuda u trajanju od jedne godine. Viši sud u Podgorici je uvažio žalbu branioca okrivljenog i preinačio presudu Osnovnog suda u Cetinju tako što je u nedostatku dokaza oslobodio Žunića optužbi.

Bonus video: