Kako ispuniti snove – priča o “najgorem skijašu svih vremena”

“Najljepšio dio mog učešća je bio kada sam padao. Svaki put sam bio sve više motivisan da nastavim dalje”, kazao je Solano
64 pregleda 2 komentar(a)
Solano, Foto: Reuters
Solano, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2017. 16:17h

Adrijan Solano, 22-godišnji Venecuelanac, bio je jedna od tema svjetskih sportskih medija protekle sedmice, nakon njegovog nezaboravnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u nordijskom skijanju.

Edi Orao Edvards, nenadmašni ski-skakač iz Engleske, te bob-tim sa Jamajke, dobili su žestoku konkurenciju.

Solano je novi heroj, neko ko ima svoj cilj i put, a koga ne interesuju nezvanične i ironične “titule” najgoreg svih vremena.

To što je na šampionatu u Lahtiju odustao nakon 3,5 kilometara u trci na 10 hiljada metara, a do odustajanja imao vrijeme od 37 minuta i 39 sekundi, koliko je potrebno da se pređe cijela staza, nije ga obeshrabrilo da krene sa starta u sprintu na 1,6 kilometara.

Snimci njegove borbe sa sobom, snijegom i opremom obišli su svijet – neko se podrugljivo smijao, neko sažalijevao mladog Solana, ali je on prošao kroz cilj i uzviknuo:

“Ispunio sam snove”.

Solano je prije godinu počeo da razmišlja o tome da postane prvi Venecuelanac nordijski-skijaš, ali je imao jedan problem – nikada nije vidio snijeg.

Skupljao je novac, kako bi mogao da dođe do Evrope bar 20-ak dana pred prvenstvo, pozajmio opremu od jedinog venecuelanskog skijaša Sezar Buena, organizovao sve da dođe do Švedske, na pripreme, ali je 19. januara vraćen sa aerodroma u Parizu nazad u Karakas, jer su francuske vlasti posumnjale u njegovu priču.

Imao je, kako je rekao, 28 eura u džepu.

Priču o želji kuvara iz Južne Amerike da učestvuje na Svjetskom prvenstvu je, međutim, čuo Aleksi Valavuri, poznato TV lice iz Finske, koji je organizovao prikupljanje novca i kupovinu opreme, pa je Solano krenuo na odredište.

Stigao je dva dana prije takmičenja, prvi put stao na snijeg i zaradio svjetsku slavu.

“Tek kada je došao rekao mi je da nikada nije vidio snijeg. Bio sam zapanjen, ali sam onda shvatio da je u tome draž – možeš da pobijediš, ili izgubiš, ali ako ne ostvariš svoje sportske i životne snove, nisi uradio ništa”, ispričao je Solanov dobrotvor Aleksi Valavuri.

Sada će zajedno da streme ka novom cilju – odlasku na Olimpijske igre 2022. godine.

“Najljepšio dio mog učešća je bio kada sam padao. Svaki put sam bio sve više motivisan da nastavim dalje”, kazao je Solano.

Tek kada je priča o njemu obišla svijet, vlasti iz Venecuele su reagovale i prije dva dana najavile da će uputiti protestnu notu francuskoj Vladi zbog njegove deportacije iz Pariza, iako je od tog “diplomatskog incidenta” prošlo više od 30 dana.

Finansijsku pomoć “sanjaru” Solanu nisu pominjale...

Bonus video: