Porodica traži odštetu zbog ubistva Đurića u zatvoru

Državu će tužiti Daliborova supruga Aleksandra Đurić, njihovo dvoje djece i njegova majka Nevenka
372 pregleda 41 komentar(a)
ZIKS, Foto: Boris Pejović
ZIKS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2017. 14:40h

Porodica pokojnog Dalibora Đurića tužiće državu zbog ubistva Kotoranina u spuškom zatvoru.

Oni su su od Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) tražili dokumentaciju o procjeni Đurićeve bezbjednosti, koju je uprava zatvora dobila tokom izdržavanja kazne.

Pravni zastupnik porodice Đurić, advokat Zoran Piperović, potvrdio je “Vijestima” da će tražiti naknadu štete od države.

“Tačno je da smo tražili od ZIKS-a da nam daju napismeno procjenu bezbjednosti koja je tada data za Dalibora Đurića, jer imamo saznanja da mu, uprkos njegovom traženju, nije dozvoljeno da operiše nogu u Kliničkom centru, upravo zbog toga što mu je bezbjednost bila ugrožena. Ako je to tako, onda se postavlja pitanje zbog čega je tih dana bio premješten na Poluotvoreno odjeljenje”, kazao je Piperović.

On je rekao da porodica tog Kotoranina ima nesporan osnov da tuži državu, sve i da uprava spuškog zatvora nije imala podatke da je Đurić ugrožen.

“Sve i da je lišen života u ćeliji, država je dužna da se brine o bezbjednosti onih koji su ili u pritvoru ili na izdržavanju zatvorske kazne. Tu je osnov nesporan, u pitanju je samo visina štete. Bilo bi najbolje da napravimo poravnanje, ali vidjećemo da li je država voljna da se poravna ili ćemo morati da sprovedemo sudski postupak do kraja”, kazao je Piperović.

Prema informacijama “Vijesti”, državu će tužiti Daliborova supruga Aleksandra Đurić, njihovo dvoje maloljetno djece i njegova majka Nevenka.

Đurić je ubijen 22. septembra 2016. godine.

Metak ga je pogodio na teretani Poluotvorenog odjeljenja Kazneno-popravnog doma, oko 18.15 sati.

Pola sata kasnije umro je bolnici.

Policija i tužilaštvo tvrde da su Kotorani Dejan Pavićević (45) i Miloš Trbo (31) obezbijedili prevoz ubici, prenosili poruke i uništavali tragove i dokaze o likvidaciji Đurića.

Njih dvojica uhapšeni su nekoliko sati nakon ubistva, ali istražitelji nijesu otkrili ko je povukao oroz i likvidirao Đurića, kao ni nalogodavce tog zločina.

Ubijenog Kotoranina policija je označavala kao pripadnika takozvanog škaljarskog klana, na čijem su čelu navodno braća Jovan i Igor Vukotić i Igor Dedović.

Inspektori vjeruju da je i on žrtva kokainskog rata, koji među crnogorskim kriminalnim klanovima bukti od kraja 2014. godine, nakon što je u Španiji ukraden tovar od par stotina kilograma kokaina.

Rezultat tog rata su desetine ubijenih i ranjenih.

Među mrtvima istražitelji su evidentirali i slučajne žrtve.

Bonus video: