Jansrud u društvu Majera i Tombe, Goldberg imao sreće u stravičnom padu

On je do pete pobjede ove sezone, 19. u Svjetskom kupu, došao u vremenu minut, 47 sekundi i 63 stotinke.
0 komentar(a)
Kjetil Jansrud, Foto: Reuters
Kjetil Jansrud, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2017. 15:31h

Kjetil Jansrud na korak je od osvajanja titule u spustu - norveški skijaš je pobijedio u sedmoj trci sezone u ovoj disciplini, koja je vožena danas u Kvitfjelu.

Do pete pobjede ove sezone, 19. u Svjetskom kupu, a osme u spustu, Jansrud je došao u 1:47,63 minuta.

Prije današnjeg, Jansrud, srebrni superveleslalomu na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Sent Moricu, slavio je i u spustu u Valdizeru, a dobio je i tri superveleslaloma.

Zanimljivo, Jansrud je upisao šestu pobjedu u Svjetskom kupu na domaćoj stazi, čime se izjednačio sa Hermanom Majerom i Albertom Tombom. Legendarni austrijski skijaš šest puta je slavio u Kicbilu, dok je Italijan isti broj pobjeda zabilježio u Sestrijereu.

Italijan Peter Fil bio je drugi sa zaostatkom od osam stotinki, dok je trećeplasirani Švajcarac Beat Fojc, zlatni u spustu sa Svjetskog prvenstva u Sent Morisu, imao 14 stotinki slabije vrijeme od pobjednika.

Pobjednik jučerašnjeg spusta, Slovenac Boštjan Kline, završio je kao sedmoplasirani.

Trka u Kvitfjelu u jednom trenutku bila je prekinuta, jer je američki skijaš Džared Goldberg doživio težak pad, pošto je izgubio kontrolu i "odletio u vazduh", a potom udario u zaštitnu ogradu pri velikoj brzini.

Na svu sreću, prošao je bez težih povreda, iako je pad izgledao zastrašujuće...

Jansrud je vodeći u plasmanu spusta sa 407 bodova, a današnjom pobjedom je povećao prednost u poretku za spust ispred Fila na 33 boda, dok je treći Italijan Dominik Paris sa 271 bodom.

U generalnom plasmanu Svjetskog kupa čelnu poziciju zauzima Marsel Hiršer sa 1275 bodova. Norvežanin Henrik Kristofersen i Francuz Aleksis Panturo dijele drugo mjesto sa po 843, dok je četvrti Jansrud sa 835 bodova.

Skijaši će takmičenje u Svjetskom kupu nastaviti sjutrašnjim superveleslalomom u Kvitfjelu.

Posljednji ovosezonski spust održaće se 15. marta u Aspenu.

Bonus video: