Spičanović tužio državu, traži 36.000 eura zbog pritvora bez osnova

Spičanović je oslobođen optužbi za nedozvoljenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, jer je tužilac odustao od optužbe, nakon što je Viši sud iz spisa predmeta izuzeo zapisnik o pretresu, u kojem se navodilo da je u Spičanovićevom autu nađena droga
871 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Spičanović, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Spičanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2017. 09:25h

Podgoričanin Aleksandar Spičanović tužio je državu i traži 36.000 eura zbog neosnovanog jednogodišnjeg pritvora, dok je bio optužen za prodaju droge.

Spičanović je oslobođen optužbi za nedozvoljenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, jer je tužilac odustao od optužbe, nakon što je Viši sud iz spisa predmeta izuzeo zapisnik o pretresu, u kojem se navodilo da je u Spičanovićevom autu nađena droga.

Spičanović je zbog toga u pritvoru bio od 28.7.2010. do 22.7.2011., a prvom presudom, koja je ukinuta, dodijeljeno mu je 15.500 eura odštete.

Drugo suđenje je juče započeto i završeno, a sudija podgoričkog Osnovnog suda Arsenije Gatolin donijeće novu presudu za mjesec dana.

Prvostepena presuda je ukinuta iz procesnih razloga.

Spičanović je prvo bio pravosnažno osuđen na godinu i po zatvora zbog 5,71 grama heroina, ali je predmet po vanrednom pravnom lijeku, zahtjevom za zaštitu zakonitosti, vraćen na ponovno suđenje.

U zahtjevu za zaštitu zakonitosti je pisalo da je pretres automobila u kome je nađena droga nezakonito sproveden, bez naredbe suda, bez prisustva svjedoka i bez pouke o pravu na branioca.

U istom procesu osuđen je džudista Marko Radulović na sedam mjeseci zatvora zbog krivičnog djela pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Na Spičanovića je navodno prije nekoliko dana pokušan atentat.

Bonus video: