Poljska traži protjerivanje reditelja Olivera Frljića

Od premijere ove subote koja je džarnula u osinje gnijezdo ne jenjavaju napadi na Teatar pojedini i na Frljića, prije svega zbog scena oralnog seksa lutke voljenog poljskog pape, Jovana Pavla II sa tablicom “zaštitnik pedofila” i glumice, kao i satirične replike da li pokrenuti prikupljanje novca za ubistvo lidera poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog
1 komentar(a)
Izopštenje, Foto: Pbs.twimg.com, Pbs.twimg.com
Izopštenje, Foto: Pbs.twimg.com, Pbs.twimg.com
Ažurirano: 23.02.2017. 20:22h

Hrvatskom reditelju Oliveru Frljiću prijeti protjerivanje iz Poljske zbog pozorišne predstave “Izopštenje” igrane u Teatru povšehnom u Varšavi, ispred kojeg su preksinoć demonstrirali radikalni ultrakatolički nacionalisti, a teatru, Frljiću i glumcima prijeti i krivično gonjenje zbog uvrede vjerskih osjećanja i nacionalnog dostojanstva Poljaka.

Hrvatski reditelj, čije predstave su i ranije izazivale kontroverze u Poljskoj, predstavu “Izopštenje” osmislio je na osnovu tekstova poljskog slikara i pesnika iz druge polovine 19. vijeka Stanjislava Vispjanjskog.

Teatar povšehni postavio je predstavu kao pokušaj da provjeri koliko je uopšte moguće u Poljskoj sada, nakon dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast 2015. godine, osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca.

Od premijere ove subote koja je džarnula u osinje gnijezdo ne jenjavaju napadi na Teatar povšehni i na Frljića, prije svega zbog scena oralnog seksa lutke voljenog poljskog pape, Jovana Pavla II sa tablicom “zaštitnik pedofila” i glumice, kao i satirične replike da li pokrenuti prikupljanje novca za ubistvo lidera poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog.

“To nije teatar, to je javna kuća”, “To nije umetnost, to je kloaka” poruke su sa transparenata oko 100 aktivista ultrakatoličke radikalne Svepoljske omladine koji su preksinoć bučno ispred Teatra povšehnog zahtijevali zabranu predstave i doživotno protjerivanje Frljića iz Poljske.

“Večeras je ovdje morala da bude policija i spriječi predstavu da ne dozvoli svetogrđe i ruganje vjerskim i nacionalnim simbolima. Očekujemo da će Poljska deportovati režisera koji nije Poljak i zabraniti mu ulazak u Poljsku”, kazao je lider Svepoljske omladine, inače poslanik parlamenta Robert Vinicki.

Katolički Institut Ordo Iuris prijavio je Savjetu Evrope da predstava izaziva političku mržnju, pošto su se pojavile lažne vijesti da se zaista prikuplja novac za ubistvo najmoćnijeg političara u Poljskoj, Jaroslava Kačinjskog.

Institut je takođe pozvao Poljake da masovno podnose krivične prijave i tuže Teatar povšehni, režisera i ansambl za vrijeđanje vjerskih osjećanja za šta im u Poljskoj prijeti zatvor, a Ordo Iuris će besplatno obezbijediti advokate i platiti sudske troškove.

“Ta predstava je silovanje kulture i ne bi smjela da bude finansirana javnim novcem”, poručila je portparol vladajuće stranke Pravo i Pravda Beata Mazurek.

Episkopat moćne Poljske katoličke crkve takođe je protestovao, prije svega zbog skrnavljenja krsta i raspeća kao glavnih hrišćanskih simbola ali umjesto krivičnih prijava pozvao je Poljake na molitvu za spas duše reditelja i glumaca.

“Predstava se, osim simbolima, ruga i liku pape Jovana Pavla II što je za Poljake posebno bolno. Ne smije se dozvoliti poziv na uništavanje ljudskog života. Takođe, ne smije se dozvoliti skrnavljenje državnih zastava, u ovom slučaju zastave Vatikana”, saopštio je portparol Konferencije Episkopata Poljske katoličke crkve Pavel Ritel Andrianjik.

Bonus video: