Optužnica za ubistvo Medina, Ulama tužiocu: Platićeš mi što ležim nevin

“Obratio se postupajućem državnom tužiocu i tom prilikom mu uputio riječi - da je sramota što nevin leži u zatvoru i da će mu on zbog toga platiti. Te prijetnje su državnom tužiocu upućene u vezi sa vršenjem tužilačke dužnosti, čime bi izvršio krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti”, piše u saopštenju Višeg državnog tužilaštva
248 pregleda 47 komentar(a)
Vladimir Ulama, Foto: Savo Prelević
Vladimir Ulama, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2017. 16:09h

Baranin Vladimir Ulama (24) sumnjiči se da je prošlog petka tokom saslušanja prijetio tužiocu Željku Tomkoviću, koji ga je ispitivao zbog optužbi da je ljetos oteo pa usmrtio Nemanju Medina iz Petrovca.

Okrivljeni Ulama je tog dana prilikom saslušanja, iskoristio pravo da ne iznosi odbranu, ali se zato prijetećim tonom obratio tužiocu Tomkoviću.

“Obratio se postupajućem državnom tužiocu i tom prilikom mu uputio riječi - da je sramota što nevin leži u zatvoru i da će mu on zbog toga platiti. Te prijetnje su državnom tužiocu upućene u vezi sa vršenjem tužilačke dužnosti, čime bi izvršio krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti”, piše u saopštenju Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Tužilaštvo je zbog tih prijetnji dostavilo dokaze - zapisnik Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji će tokom izviđaja odlučiti da li ima elemenata za pokretanje novog postupka protiv Ulame.

Tužilac Tomković je juče podigao optužnicu protiv okrivljenog Ulame i Podgoričanina Darka Mijovića (27), kao saizvršilaca u krivičnom djelu - teško ubistvo Nemanje Medina.

Cetinjanin Bogdan Milić (35) optužen je za krivično djelo - pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela. Protiv Ulame i Milića optužnica je podignuta i zbog krivičnog djela “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”.

Optužnica za teško ubistvo Ulame uslijedila je nakon što je Tomković dopunio istragu, tako da sada tužilac tvrdi da ima dokaze da su Ulama i Mijović 8. jula 2016. ubili, a potom i zapalili Medinov “megan” pored lokalnog puta Virpazar - Rijeka Crnojevića, u mjestu Jabukov do.

U proširenju istrage tužilac je naveo da su Ulama i Mijović tražili od Medina da tog dana dođe u Virpazar, a te sumnje potkrijepljuje “intenzivnom telefonskom komunikacijom” sa Petrovčaninom, čije tijelo nije pronađeno.

“Pozivao ga je prvo okrivljeni Mijović, a potom i okrivljeni Ulama, kojom prilikom su pozvali oštećenog da dođe u Virpazar radi kupoprodaje oružja, iskoristivši povjerenje oštećenog, jer je bio u drugarskim odnosima sa Ulamom”.

U dokumentu tužilaštva piše da je Medin rekao porodici da će se naći sa Ulamom i da mu se nakon toga izgubio svaki trag.

Tomković optužuje Baranina i Podgoričanina da su Medina tada prisiljavali da nešto učini, ne učini ili trpi na svoju štetu i napali kada je odbio to da uradi.

“U trenutku kada oštećeni nije očekivao napad i kada se nije mogao braniti, nanijevši mu tjelesne povrede od kojih je krvario, potom oštećenog stavili u prtljažnik”...

U spisima piše da su nakon ubistva odvezli “njegov megan” do mjesta Jabukov do i zapalili ga.

“Tom prilikom je okrivljeni Mijović zadobio tjelesne povrede u vidu opekotina u predjelu desne podlaktice i opekotina u predjelu desne šake, prvog i drugog stepena, a okrivljeni Ulama tjelesne povrede u vidu oguljotina u predjelu nogu”.

Pojašnjeno je da su pretragom terena nedaleko od mjesta na kom je zapaljen “megan” pronađene tablice BV-910-HH, koje su se ranije nalazile u prtljažniku Medinovog automobila i na njima biološki trag Petrovčanina.

Tužilac Milića sumnjiči da je Ulami omogućio da se od 10. jula do 4. avgusta krije u njegovoj kući u cetinjskom selu Resnik, gdje je Baranin i uhapšen.

Branilac Ulame i Mijovića, advokat Darko Dragović ranije je kazao da “vjeruje da je ovo jedina država u kojoj neko odgovara, jer je neutvrđenog dana na neutvrđenom mjestu lišio života nekoga na podmukao način”...