Ginekološke kontrole neka vam budu prioritet

Ciste na jajnicima su prilično česta pojava kod žena u reproduktivnom periodu. Ipak, moraju se kontrolisati. Najčešće nestanu same, nakon nekoliko menstrualnih ciklusa, a ako se to ne dogodi, primjenjuje se hormonska terapija ili operacija, kako bi se cista odstranila
194 pregleda 0 komentar(a)
bol, stomak, Foto: Shutterstock
bol, stomak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2017. 11:14h

Milena P. iz Podgorice ima 34 godine i troje djece. Prije dvije godine je na rutinskom ginekološkom pregledu otkrila da ima cistu na desnom jajniku, a kasnije je i ultrazvučni pregled isto pokazao.

- Sada kažem da je to bio rutinski pregled, ali, kad malo bolje razmislim, ipak sam ja prije tog pregleda imala probleme. Recimo, nekoliko mjeseci unazad sam imala neki tupi bol u desnom donjem stomaku, uvijek na dan kada treba da dobijem menstruaciju. Trajao je samo taj jedan dan i uvijek nestajao uveče. Cikslusi su počeli da budu neredovni tih nekoliko mjeseci, ali sam ja uvijek mislila da je to zbog stresa - uvijek sam nalazila neki razlog. Odlazak kod ginekologa sam odlagala i kada sam na kraju ipak otišla, spomenuvši doktorki te probleme tek usput, samo je rekla: 'Da, evo, vidim. Desni jajnik cističan', priča naša sagovornica.

Ciste kao česta pojava

- Znala sam da su ciste na jajnicima veoma česta pojava kod žena koje su u reproduktivnom dobu. Dakle, nije to bilo ništa što me je zabrinulo, ali, obzirom da je na ranijim ginekološkim pregledima uvijek sve bilo besprijekorno, osjetila sam neprijatnost. Kada mi je ljekarka kazala da treba da uradim nalaz tumor markera, kako bismo vidjeli da li se radi o endometriozi, zaista sam se uplašila. Ipak, na moje pitanje zašto treba da radim tumor markere, objasnila je da nema razloga za strah i da se radi o sasvim benignoj pojavi, ali da se endometrioza mora provjeriti, jer umije da bude prilično neprijatna, priča naša sagovornica.

Zabrinuta, već sjutradan je uradila to što je ljekarka zatražila i mirno sačekala rezultate. Bili su dobri.

- Rezultati su bili u granicama normale. Odnijela sam nalaz ljekarki i ona je kazala da je sve u redu i da ćemo cistu zasad samo pratiti. Zakazala je ultrazvuk za nekoliko mjeseci, kako bismo vidjeli da li će cista nestati, priča Milena.

Tokom tih nekoliko mjeseci, objašnjava, nije imala nikakvih problema.

- Nisam imala bolove. Jedna menstruacija bila je malo obilnija, ali ništa strašno. Kada sam nakon nekoliko mjeseci opet otišla kod doktorke zaista sam se nadala da je cista nestala. Ali, nije bilo tako.

Ostala je na svom mjestu, nepromijenjena, sa istim sadržajem. Ljekarka je predložila hormonsku terapiju. Objasnila je da bi trebalo da se problem tako riješi, a ako ne, da ću morati na operaciju. Sve me je to zaista zabrinulo, ali sam mirno ispila svoju terapiju. Nisam imala nikakvih neželjenih dejstava. Kada sam popila i posljednju tabletu, sačekala sam nekoliko nedjelja, a onda se opet javila kod ginekologa. Na moje razočarenje, cista je i dalje bila tu, objašnjava Milena.

Laparoskopija kao rješenje

- Znala sam da moram na operaciju i bila sam spremna na to. Doktorka mi je objasnila da će mi cista biti odstranjena laparoskopski i da ću se brzo oporaviti. Termin je zakazan i ja sam otišla u bolnicu da to obavim. I zaista je sve prošlo odlično - operacija je kratko trajala, ja sam se brzo probudila iz anestezije i za dva dana se sasvim oporavila. Sljedeća kontrola je prošla dobro i probleme nemam već dvije godine. Redovne kontrole kod ginekologa su imperativ i savjetujem svakoj mladoj ženi da ih uvrsti u svoj kalendar prioriteta, kaže Milena.

Izvor: Dodatak o zdravlju

Bonus video: