Pravosnažno odbijeno izručenje Ristića Crnoj Gori

Osim Ristića, Crne Gora je tražila i izručenje Predraga Bogićevića zbog istih krivičnih djela
77 pregleda 21 komentar(a)
Nemanja Ristić Avala, Foto: Facebook/Nemanja Ristić
Nemanja Ristić Avala, Foto: Facebook/Nemanja Ristić
Ažurirano: 22.02.2017. 15:39h

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio molbu za izručenje sprskog državljanina Nemanje Ristića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata 16. oktobra, saopšteno je danas iz tog suda. Apelacioni sud potvrdio je rješenje Specijalnog suda u Beogradu kojim je kao neosnovana odbijena molba Ministarstva pravde Crne Gore, jer nijesu ispunjeni uslovi za izručenje. U saopštenju se napominje da se zamjenik Tužioca za organizovani kriminal na sjednici pred Apelacionim sudom saglasio sa odlukom prvostepenog suda i naveo da smatra da nijesu ispunjeni uslovi za izručenje Ristića Crnoj Gori, prenosi Tanjug. Apelacioni sud je ocijenio da je prvostepeni sud pravilno odbio kao neosnovanu molbu Crne Gore za izručenje Ristića, kada je zaključio da nijesu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje na osnovu činjeničnog stanja koje proizlazi iz naredbe Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore. Radnje za koje se Ristić tereti, kao i mesta gdje je radio nalaze se na teritoriji Srbije, a Ugovorom između Srbije i Crne Gore od 29. maja 2009. godine propisano je da se neće odobriti izručenje lica kada je djelo zbog koga se traži izručenje izvršeno na teritoriji zamoljene države, podsjeća Apelacioni sud. Osim Ristića, Crne Gora je tražila i izručenje Predraga Bogićevića zbog istih krivičnih djela. Njegov slučaj je iz Kragujevca prebačen u Specijalni sud u Beogradu koji treba da odluči o ispunjenosti uslova za izručenje. Prehodno je Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo rješenje kojim je kragujevački Viši sud utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Bogićevića Crnoj Gori.

Crna Gora traži Ristića i Bogićevića radi krivičnog gonjenja po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državong tužilaštva Crne zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju

Bogićević je i dalje u pritvoru, dok je Ristić sve vrijeme na slobodi čekao odluku suda. Crna Gora traži Ristića i Bogićevića radi krivičnog gonjenja po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državong tužilaštva Crne zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju iz Krivičnog zakona Crne Gore. Bogićević i Ristić bili su uhapšeni u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj potjernici Crne Gore. Početkom decembra 2016. godine, za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije, raspisana je poternica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: