Slike koje gledaju na nas

“Likovno stvaralaštvo Jovane Šarac tek je u povoju - ' Slike koje gledaju nas' četvrta su njena samostalna autorska izložba. Ipak, u njemu se već mogu jasno razaznati pojedine stilske i simboličke odrednice, koje ukazuju na zreo, obrazovan umjetnički korpus
170 pregleda 0 komentar(a)
Slika, Jovana Šarac (Novine)
Slika, Jovana Šarac (Novine)
Ažurirano: 21.02.2017. 12:38h

Izložba crnogorske umjetnice Jovane Šarac biće otvorena u četvrtak, 23. februara, u beogradskoj “Galeriji Petak” u 19 sati. Naziv izložbe je “Slike koje gledaju na nas”, a nastale su u proteklih godinu dana u Beogradu. Jovana Šarac će se beogradskoj likovnoj publici predstaviti sa 17 radova, prije svega portretima rađenih u kombinovanoj tehnici.

Jovana Šarac završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek grafika. Trenutno je na magistarskim studijama na odsjeku za slikarstvo, a pohađa i Akademiju za video dizajn u Beogradu. Učestvovala je na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a ovo je njeno prvo predstavljanje u Beogradu.

“Likovno stvaralaštvo Jovane Šarac tek je u povoju - ' Slike koje gledaju nas' četvrta su njena samostalna autorska izložba. Ipak, u njemu se već mogu jasno razaznati pojedine stilske i simboličke odrednice, koje ukazuju na zreo, obrazovan umjetnički korpus.

Izrazito rapsodična, ekspresionistička forma u konstantnom je odnosu borbe sa samom sobom. Lepršavi, dječje bezazleni nanosi sjaja ispituju dubine gotovo praiskonskog mraka, koji uvijek Jovaninim slikama daje osnovni ton: neodređenosti, nepoznatosti i sumnje. U razrješenju ovog sukoba, pomalo paradoksalno, površinski sjaj sam postaje pozadina - preko njega i kroz njega izviruju likovi, uvijek u središtu autorkinog interesovanja”, zapisao je o izložbi “ Slike koje gledaju na nas” Jakov Bajović.

Bonus video: