Izuzetna kolekcija na poklon Nikšiću

Izloženi radovi su iz kolekcije “Monteksova donacija Nikšiću“
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2017. 20:03h

U znak sjećanja na Stanislava Ćana Koprivicu, najvećeg filantropa u novijoj istoriji Crne Gore, u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću, u galerijama “Ilija Šobajić” i “Nikola I” otvorena je izložba slika i crteža iz kolekcije “Monteksova donacija Nikšiću“. Petnaest godina od njegove smrti bio je povod da Nikšićani vide izuzetna umjetnička djela koja je Koprivica 1995. godine poklonio Opštini Nikšić. Između ostalih, to su djela Petra Lubarde, Mila Milunovića, Uroša Toškovića, Stevana Luketića, Dušana Džamonje, Aca Prijića, Voja Stanića, Dimitrija Popovića, Žarka Vojičića…

“Od drugih Ćana je izdvajao veliki osjećaj humanosti i sa pravom se može reći da sa njim počinje moderna crnogorska filantropija. Generacije će pamtiti njegovu rečenicu - ‘Ja nijesam radio za pare i istoriju, već za Crnu Goru’. Pomagao je bolnice, škole, muzeje, kulturne ustanove, projekte iz oblasti kulture”, kazao je otvarajući izložbu predsjednik Opštine Veselin Grbović.

Koprivica je otkupljivao slike od mladih crnogorskih umjetnika, pa je tako jedno vrijeme “Montex”, spoljno-trgovinsko preduzeće koje je osnovao, imao hiljadu takvih slika.

Grbović je podsjetio da je Koprivica bio jedan od najvećih privrednika u istoriji Crne Gore i da je svojim angažovanjem dao nemjerljiv doprinos njenoj ekonomskoj, političkoj i, prije svega, humanoj emancipaciji.

“Ćano je bio preteča modernog privređivanja i svoju poslovnu djelatnost razvio je i van granica Crne Gore, ali ono po čemu ga posebno pamtimo jeste da je bio jedan od istinskih boraca za crnogorsku državnost i napredak Crne Gore”, kazao je Grbović.

Na izložbi, koju su organizovali Opština Nikšić i JU “Muzeji i galerije” Nikšić, u okviru Programa podrške razvoju kulture, prikazano je oko 55 slika i nekoliko skulptura.

“Ćano Koprivica je jedan od onih autentičnih ličnosti po kojima su i Nikšić i Crna Gora bili prepoznatljivi i po kojima će se pamtiti. Za sve nas Ćano je bio uzor, ne samo u biznisu, nego i u privrženosti i pripadnosti svom gradu i svojoj zemlji. Takvi ljudi su inspiracija svim generacijama, u svim vremenima”, kazao je Grbović.

Galerija

Bonus video: