OPET SE DOGOVARAO SA TUŽILAŠTVOM, ČEKA SE ODLUKA SUDA

Savić vraća još 3,8 ukradenih miliona

Zbog štete pričinjene Budvi u poslu gradnje Donjeg bulevara i seoskog puta za Krapinu, firma Savića vratiće 3.842.766 eura u lokalnu kasu
76 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2017. 18:49h

Zbog malverzacija prilikom dva opštinska posla firma biznismena Branislava Gugija Savića u naredne dvije godine mora da uplati još 3.842.766,69 eura Opštini Budva.

To je precizirano drugim sporazumom koji je  Gugi  commerce potpisala sa Specijalnim državnim tužilaštvom, priznajući da su oštetili opštinsku kasu prilikom gradnje Donjeg bulevara i seoskog puta za Krapinu.

Drugi sporazum, zaključen sa specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem, predviđa da Savić Opštini Budva u ratama, tokom dvije godine od pravosnažnosti presude, vrati nešto više od 3,8 miliona eura.

Kao garanciju da će platiti novčanu kaznu, Savićeva firma je prije deset dana pred notarom u Budvi potpisala založnu izjavu. 

Opština traži da im se, osim nekretnina, ponudi i bankovna garancija ili mjenica

Potpisom na tu izjavu stavljena je hipoteka na tri stambene zgrade u Donjoj Lastvi i atraktivni zemljišni kompeks na Bećićkoj plaži, pored hotela Splendid.

Savićeva kompanija i izvršni direktor tog preduzeća Dragoljub Milanović ranije su zaključili još jedan sporazum sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Zbog štete pričinjene opštinskoj kasi u poslu izgradnje koncertnog platoa na Jazu, tada su pristali da plate novčanu kaznu od 2.200.000 eura.

Savić i Milovanović priznali su krivicu u budvanskim predmetima Krapina, Bulevar i Jaz.

Pred tužiocem su priznali da su učestvovali u namještanju tih poslova, kojima je Opština Budva oštećena za 6.000.000 eura.

Konačnu riječ o njihovim sporazumima 2. marta daće podgorički Viši sud.

Predsjednik tog suda Boris Savić 16. februara odgodio je ročište za odlučivanje o Savićevim sporazumima, jer se čekalo izjašnjenje Opštine Budva. Rukovodstvo metropole turizma uslovno je dalo saglasnost na oba sporazuma.

Tražili su da im se, osim nekretnina, ponudi i bankovna garancija ili mjenica, kako bi ih u slučaju nepoštovanja predviđenih rokova za plaćanje odmah aktivirali.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, na Savićevu imovinu upisana je hipoteka u korist hipotekarnog povjerioca Opština Budva:

“Radi obezbjeđenja novčanog potraživanja po osnovu sporazuma o priznanju krivice, zaključenog između specijalnog tužioca sa jedne i okrivljenih Dragoljuba Milanovića i  Gugi  commerce, prema kome je na ime pribavljene imovinske koristi dužan uplatiti na žiro-račun Opštine Budva 3.842.766,69 eura” .

Prema toj evidenciji oni u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude moraju uplatiti 170.000 eura u opštinsku kasu, još 900.000 eura u roku od šest mjeseci, a preostalih 2.772.766,69 eura u roku od dvije godine.

Hipoteka Opštine Budva upisana je na trospratnu stambenu zgradu u Donjoj Lastvi, u tivatskoj opštini. Blokirana su dva stana u prizemlju od po 69 kvadrata, stan od 76 kvadrata na prvom spratu, stanovi od 76 i 70 kvadrata na drugom spratu, nestambeni prostori od 60 i 54 kvadrata na tavanu i deset garažnih mjesta ukupne površine 178 kvadrata.

U tom naselju založena je još jedna stambena zgrada u kojoj  Gugi  commerce ima poslovni prostor od 44 kvadrata u suterenu, stanove od 44 i 51 kvadrat u prizemlju, 44 i 50 kvadrata na prvom spratu i 69 kvadrata nestambenog prostora na tavanu.

Prvim sporazumom, zaključenim sa specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, Savićeva kompanija obavezala se da Opštini Budva u naredne tri godine od pravosnažnosti vrati 2.254.585,24 eura.

Prema toj nagodbi 100.000 eura Savić je obavezan da uplati u budvansku kasu u roku od 15 dana, od dana pravosnažnosti, 500.000 eura u roku od šest mjeseci, a 1.654.585,24 eura u roku od dvije godine.

Kao hipoteku da će novac uplatiti u nekoliko rata, data je hipoteka na zemljište koje je van granica političke opštine Budva. Gradonačelnik Budve Dragan Krapović, kazao je prije nekoliko dana da Opština nije saglasna sa zaključenim sporazumom između SDT-a i firme  Gugi  commerce, jer su kao garancija da će vratiti novac dati poslovni prostori u TQ Plazi.

Tada je rekao da će Opština insistirati da joj se “u novcu vrati ono što je oteto”.

Hipoteka upisana i na imovinu Branislavove supruge Slavke

Slavka Savić, supruga Branislava Savića, založila je atraktivnu parcelu u Bečićima kao garanciju da će Gugi vratiti nešto više od 3,8 miliona eura u opštinsku kasu.

Ta parcela uknjižena je na njenu firmu “Metropol - IN“. Riječ je o zemljištu na kome je Savić prije nekoliko godina najavio izgranju hotela, za šta je uplatio milion eura komunalija.

Savić vodi sudski spor zbog povratka tog novca, jer nije započeo izgradnju hotela.

Pod hipoteku je stavljena i jednospratna porodična kuća u Donjoj Lastvi, površine 120 kvadrata, uknjižena na Gugi commerce.

Preporučujemo za Vas