KARATE: EP ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Nenadu Duloviću srebro u Sofiji

Dulović je u finalu poražen od Turčina Erjana Samdana
0 komentar(a)
Nenad Dulović, Foto: MINA
Nenad Dulović, Foto: MINA
Ažurirano: 04.04.2019. 21:56h

Crnogorski karatista Nenad Dulović osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Sofiji. Mlađi senior podgoričkog Omladinca poražen je danas u finalnom meču kategorije do 60 kilograma od Erjana Samdana iz Turske 8:0.

Na putu do finala pobijedio je Šveđanina Danijela Barkelinda 6:2, Francuza Iliesa Mardija 3:0, Eljana Mamadrzajeva iz Azerbejdžana 3:1 i u polufinalu Hrvata Luku Kondića 2:1.

Dulović je u Sofiji nastavio kontinuitet osvajanja medalja crnogorskih karatista, koji se od 2007. godine ni sa jednog zvaničnog međunarodnog takmičenja u mlađim kategorijama nijesu vratili bez odličja.

“Zadovoljan sam nastupom i osvojenom medaljom. Imao sam težak žrijeb, stigao sam do finala, ali sam izgubio. Zadovoljan sam kako sam došao do finala, ali odlučujući meč nijesam radio kako sam planirao. Trenirao sam naporno i znao sam da će se trud isplatiti. Zahvaljujem se svim selektorima, veliko hvala mom klubu Omladincu", kazao je Dulović agenciji MINA.

On je rekao da je srebro iz Sofije dobra najava uspješne sezone.

Uspješan nastup imao je i mlađi senior Luka Ivanović, koji je nastup u kategoriji preko 84 kilograma završio kao petoplasirani. On je u meču za bronzanu medalju poražen od Rusa Maksima Sačkova 7:0. Ivanović je u prvom kolu pobijedio Poljaka Mihala Mačovjaka 2:0, ali je drugom izgubio od Alekseja Vodčica iz Bjelorusije 12:4.

Vodčic je plasmanom u finale omogućio članu Budućnosti plasman u repesaž, gdje je pobijedio Bogdana Trikoša iz Srbije 5:3 i naturalizovanog Španca Babakara Seka prekidom i izborio meč za medalju.

“Žao mi je što sam i pored odličnog nastupa ostao bez medalje. U repesažu imao sam snage samo za dva meča. U trećem, odlučujućem, potpuno sam ostao bez snage, nijesam imao daha, što je ruski borac znao da iskoristi. Ostaje žal za medaljom, bio sam na korak od nje. To će mi biti motiv više da nastavim sa radom i naredne godine osvojim ono što mi je izmaklo ove”, kazao je Ivanović.

Od ostalih crnogorskih boraca, Vuk Popović je eliminisan u drugom, a Nikola Malović u prvom kolu. Popović je na startu takmičenja u kategoriji do 84 kilograma pobijedio Kipranina Matijasa Stilijanua 2:1, dok je u drugom izgubio od Portugalca Tomasa Silve 2:0.

Malović, srebrni sa Balkanskog prvenstva u Sarajevu, u prvom kolu kategorije do 75 kilograma poražen je od Serjože Sargsjana iz Jermenije diskvalifikacijom.

Uspješan nastup crnogorskih karatista u Sofiji kompletirala su peta mjesta mlađeg seniora Srđana Vukovića u katama i juniorke Vasilise Bujić u borbama (+59), dok su kao sedmoplasirani završili ženski tim u katama (Jovana Marić, Mia Roganović i Aleksandra Mijović) i juniorka Jovana Marić u katama pojedinačno.

Selektor mlađih seniora, Slavenko Bajić, kazao je da je u Sofiji ostvaren fenomenalan uspjeh.

"Dulović je bio na strani žrijeba koji je bio mnogo teži. U finalu je bilo diskutabilnih odluka, ali ne toliko da bi uticalo na rezultat. Ipak, da ih nije bilo meč je mogao da krene na bolje i moguće da bi skor bio drugačiji. Zadovoljan sam jer je nastavljen kontinuitet.

Nastup mlađih seniora pokazao je da crnogorski karate ne treba da brine za budućnost", kazao je Bajić. Trener Omladinca, Žarko Raković, kazao je da je očekivao medalju od Dulovića i on nije razočarao.

"Očekivali smo je i od Bojana Boškovića, ali on nije uspio. Slijedi nam seniorsko EP na kojem će nastupati Dulović i Mario Hodžić, vjerovatno i Vlado Jović u muškoj i ženski tim. Ponosan sam što su i u Sofiji takmičari Omladinca potvrdili kvalitet i osvojili medalju", kazao je Raković.

Direktor reprezentacije, Dragoljub Fatić, kazao je da je zadovoljan što je i u Sofiji nastavljen kontinuitet osvajanja medalja.

“Srebrna medalja i tri peta mjesta dovoljno govori o kvalitetu naših selekcija u borbama i katama. Da smo imali finansijsku podršku za pripreme i međunarodne turnire neophodne za adaptaciju na nova pravila bilans medalja bi bio mnogo bolji. Na treba zaboraviti da u Sofiji nije nastupio zlatni sa prošlogodišnjeg prvenstva, Mario Hodžić”, kazao je Fatić.

On je naglasio da je ponosan na način na koji su karatisti i selektori predstavljali crnogorski karate sport i državu Crnu Goru. Šampionat u Sofiji okupio je 50 reprezentacija sa 1.186 takmičara.

Preporučujemo za Vas