Marko Janketić o seriji "Ubice mog oca": Američki i skandinavski recept, a srpski likovi

"Serija "Ubice moga oca" je prava kritika društva. To je priča o korumpiranim političarima, o korumpiranim policajcima i korumpiranim tajkunima."
224 pregleda 1 komentar(a)
Marko Janketić, Foto: Printscreen
Marko Janketić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 18.02.2017. 18:31h

Marko Janketić, izvrstan i perspektivan glumac, ostvario je jednu od najupečatljivijih uloga u seriji “Ubice moga oca”, glumeći policijskog inspektora koji se bavi komplikovanim slučajem brutalnog ubistva jedne djevojke. Kaže da je i sam posle nekoliko pročitanih strana scenarija znao da će serija biti pun pogodak.

“Dosta dobro je napisan scenario, pravi je kriminalistički. Često mi nude scenarije da pročitam, ali prečesto mi se dešava da na pola stanem jer mi se više ne čita... „Ubice moga oca“ su ogroman materijal koji sam pročitao za dva dana! Prosto te vuku da saznaš šta se dešava i ko su pravi osumnjičeni, ko je ubica. Imao sam srećnu okolnost da su odnosi među likovima dosta dobro opisani. Moj lik je inspektor, mlad čovjek koji je rano zasnovao porodicu, koji ulazi u jedan vrlo problematičan slučaj. Rizikuje svoju karijeru i sve što je uložio, ali i svoju porodicu. Sve je nekako rađeno po američkom i skandinavskom receptu, ali likovi su zapravo potpuno srpski", izjavio je Marko za „Blic“.

Za mnoge je uloga sposobnog inspektora Mirka Pavlovića odskočna daska u karijeri, ali on se ne slaže sa tim.

“Ova uloga mi je donijela popularnost, ali nije moja glumačka odskočna daska jer sam i prije nje dosta radio u pozorištu, ali i snimao filmove autorskog profila, odnosno umetničke filmove koji nisu baš popularni. Istina je da sam slabo za televiziju radio, a televizija je moćni medij.”

Mladi glumac kaže da on sa likom koji tumači u ovoj krimi seriji ne dijeli ista interesovanja i životne stavove.

“Serija je prava kritika društva. To je priča o korumpiranim političarima, o korumpiranim policajcima i korumpiranim tajkunima. Zapravo o tome koliko su svi povezani i kako sistem funkcioniše, tačnije ne funkcioniše. Čini mi se da tako otvoreno nije moglo da se priča u socijalističkim državama, ali doduše i nije bilo toliko kriminala. U ovoj seriji se otkriva jedno brutalno ubistvo, a njegova pozadina je mnogo komplikovanija nego što to na prvi pogled izgleda.”

Marko kaže kako svog oca, našeg velikog glumca Mišu Janketića, pita za savjet kada je u nekoj glumačkoj dilemi. Jednostavno razgovaraju o tome i od njega uvijek dobije sugestije. Pošto su mu i majka i otac glumci, a i mlađa sestra je krenula glumačkim stazama, o tome da li bi sa porodicom radio, Marko je za “Blic” otkrio:

“Ako možemo da se okupimo da bismo radili projekat koji ima smisla, onda da, ali ako bismo se okupili samo da bi se okupila porodica da radi, onda ne.”

Iako je Mihailo Janketić i odličan pedagog, sin ne bi krenuo njegovim stopama.

“Ja nisam sklon pedagogiji, jer smatram da ne bih naročito bio dobar u tome. Umijem da zabavim djecu ali ne i da se bavim pedagogijom.”

Marko je na filmu debitovao u ostavrenju "Tri palme za dve bitange i ribicu” kada je imao dvanaest godina, a iz trećeg pokušaja je upisao glumačku akademiju.

“Da nisam ni tada pošao prijemni ne vjerujem da bih probao i četvrti put. Volio sam da slikam i da crtam, a završio sam i srednju školu za dizajn nameštaja, tako da bih se možda time bavio.

Seriju “Ubice mog oca” gledaoci u Crnoj Gori će uskoro će pratiti na TV Vijesti.

Bonus video: