Četinari u narodnoj medicini

673 pregleda 1 komentar(a)
bor, Foto: Shutterstock
bor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2017. 17:14h

Iz brojne porodice zimzelenog četinarskog rastinja, narodna medicina na posebno stavlja bor (Pinus). Za njega se od davnina zna da je djelotvoran u liječenju reume, liječenju kašlja i plućnih bolesti, pročišćavanju disajnih organa.

Dokazano je da šetnja i boravak u borovoj šumi povoljno djeluje na respiratorne organe i štitnu žlijezdu.

Kod bora su svi djelovi ljekoviti, a najdjelotvorniji su ukoliko se skupljaju tokom februara, marta do aprila. Od mnogobrojnih vrsta, po efikasnosti se izdvaja bijeli bor (Pinus silvestris), koji raste u planinskim područjima Evrope i sjeverne Azije, a nas je relativno čest.

Prepoznaje se po tanjirastoj, rijetkoj krošnji. Četine su u paru, duge do 7 santimetara, često uvrnute oko svoje ose, a šišarke jajasto-kupaste. Kora odraslog bijelog bora je u donjem dijelu stabla sivosmeđa i debela, dok krošnja ima tanke, crvenkastosmeđe ljuspe.

Najvredniji ljekoviti sastojak bijelog bora je eterično ulje. U njegovim iglicama dokazano je prisustvo vitamina C, a količina zavisi od staništa i starosti drveta, godišnjeg doba, kao i perioda kada se iglice ubiraju i koliko su usitnjene.

Najveći procenat vitamina C imaju ako se beru u aprilu. Svježe isjeckane ili izmrvljene, obiluju vitaminom C i koriste se za čaj. Najbolje je da se potroše čim se uberu, jer sušenjem gube vitamin C, a vremenom postaju potpuno bezvrijedne.

Planinski bor (Pinus montana) takođe ima dragocjeno mjesto u narodnoj medicini. Za razliku od bijelog, ovaj četinar nema oblik drveta već raste nepravilno razgranat, liježe uz podlogu. Važan je zbog eteričnog ulja, koje je naročito djelotvorno za inhalaciju kod svih upala disajnih puteva i oboljenja pluća.

Maloj djeci koja imaju rahitis ili problem sa hodanjem, pomažu svakodnevne 15-minutne kupke od iglica planinskog bora, tokom dva do tri mjeseca.

Čaj protiv kašlja

Od mladih izdanaka planinskog bora, sakupljenih na kraju zime i početkom proleća, priprema se čaj. Odnos sa vodom je 1:10. Sladi se medom, efikasan je kod zastarjelih katara disajnih puteva, promuklosti, kašlja, bronhitisa. Može da se koristi i za inhalaciju.

Reumatizam

Kod reumatizma i gihta izuzetno je djelotvorno mlijeko sa borovim iglicama. Ova mješavina se pravi tako što svakoga dana u mjesecima sakupljanja, bere po 30 g svježih borovih iglica, a zatim se preliju litrom vrućeg mlijeka. Mješavina se ostavi da odstoji 25 minuta, procijedi i pije tokom dana u malim gutljajima. Terapija traje nekoliko dana.

Kupka

Osobama iscrpljenim dugotrajnom bolešću, koje imaju reumatizam i giht, kao i djeci sa rahitisom djeci pravi se borova kupka. Priprema se tako što se 4-5 šaka isjeckanih suvih iglica stavi u 5 l vruće, ali ne kipuće vode. Ostavi se oko 30 minuta na toploj i isključenoj ringli ili u toploj rerni, da se toplota sačuva. Zatim se procijedi i sipa u kadu sa vodom, prenose Novosti.

Bonus video: