Traže ukidanje pritvora: Zakon da je isti i za vozača i za poslanike

"Dalji boravak u pritvoru Čađenovića predstavljao bi najgrublji vid diskriminacije u odnosu na ostale okrivljene u ovom predmetu..."
105 pregleda 33 komentar(a)
Mihailo Čađenović, Foto: Facebook
Mihailo Čađenović, Foto: Facebook
Ažurirano: 18.02.2017. 08:00h

Branilac okrivljenog Mihaila Čađenovića, tražio je od sudije za istragu podgoričkog Višeg suda da se i vozaču Andrije Mandića ukine pritvor, nakon što je vrhovni državni tužilac izdao obavezujuće uputstvo prema kojem pritvor nije nužan za poslanike DF-a - Mandića i Milana Kneževića.

Advokat Slobodan Smolović, podsjetio je da je Čađenoviću pritvor određen zbog opasnosti od uticaja na saokrivljene u tom predmetu.

“Nakon određivanja pritvora, pojavile su se nove činjenice, koje ne opravdavaju dalje trajanje pritvora te tako tražim njegovo ukidanje. Članom 17 Ustava, predviđeno je da su svi pred zakonom jednaki, dok je članom 19 propisano da svako ima pravo na jednaku zaštitu svojih prava i sloboda. Dalji boravak u pritvoru okrivljenog Čađenovića predstavljao bi najgrublji vid diskriminacije u odnosu na ostale okrivljene u ovom predmetu, kojima je omogućeno da se brane sa slobode. Razlog za takvo postupanje bi se nalazio u činjenici da je riječ o poslanicima, koji uživaju poseban i privilegovan društveni, a izgleda i krivičnopravni status”, naveo je Smolović u predlogu za ukidanje pritvora.

Ukoliko tužilaštvo smatra da je pritvor neodgovarajuća mjera za okrivljene poslanike, Smolović tvrdi da se onda isti pravni aršin mora primijeniti i na vozača Čađenovića.

"Kod ovakve odluke tužilaštva logično je da više ne egzistira opsanost od uticaja na ostale okrivljene, što je i pritvorski osnov za mog branjenika. Posebno zbog činjenice da se dvojica okrivljenih, koji zbog poslaničke i političke funkcije, objektivno imaju određenu društvenu moć i mogućnost uticaja, nalaze na slobodi, što znači da je tužilaštvo stava da oni ne mogu ometati dalji tok krivičnog postupka".

Advokat je pojasnio da je teško očekivati da bi Čađenović mogao da utiče na druge okivljene u predmetu - Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića i Ruse Eduarda Shirokova i Vladimira Nikolajeviča Popova, jer ih ne poznaje pa sa njima i ne može stupiti u kontakt.

Specijalni tužilac Saša Čađenović u srijedu je u Višem sudu tvrdio da telefonski razgovori koje je Čađenović vodio sa Mandićem i poslanikom Slavenom Radunovićem "dokazuju da su stvarali kriminalnu organizaciju".

Čađenović je uhapšen 7. februara, a njega i poslanike tužilaštvo sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije. Tužioci tvrde da je vozio Podgoričanina Ananija Nikića u Beograd 3. marta prošle godine skupštinskim automobilom koji koristi DF, a da su se zajedno vratili 5. marta.

Mihailo Čađenović je pred tužiocem negirao da poznaje Nikića.

Tužilac je rekao da su se Ananije Nikić, za koga u SDT tvrde da radi za rusku Federalnu službu bezbjednosti i Eduard Shirokov, koga sumnjiče kao vođu kriminalne organizacije koja je trebalo da izazove haos ispred parlamenta 16. oktobra, sastali sa bivšim srpskim obavještajcem Slavkom Nikićem 4. marta u Beogradu.

Slavko Nikić je rekao da Mihaila Čađenovića nikad nije vidio.

On je, međutim ispričao da su mu prezimenjak i “lažni Rus” nudili da u korist Srbije i Rusije ustalasa Crnu Goru, ali da je to odbio.

Poslanici Mandić i Knežević osumnjičeni su u istom predmetu, ali uprkos ukidanju poslaničkog imuniteta oni nijesu u pritvoru.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković suspendovao je tu mogućnost i glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću dao obavezujuće uputstvo da se članovima predsjedništva DF-a ne predlaže određivanje pritvora, navodeći da to nije nužno.

"Čađenović je diskriminisan i u neravnopravnom položaju"

Advokat okrivljenog vozača DF-a pisao je juče i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, kojem je ukazao na nejednako postupanje tužilaštva prema njegovom branjeniku u odnosu na ostale okrivljene u tom predmetu.

"Imajući u vidu navode iz vašeg Uputstva o postupanju u ovom predmetu, ne ulazeći u motive donošenja, a držeći da se radi o pravilnoj i zakonitoj primjeni propisa zahtijevam da u skladu sa svojim ingerencijama preduzmete sve potrebne mjere i radnje da se i okrivljenom Čađenoviću omogući da se u daljem postupku brani sa slobode. On je okrivljen za isto krivično djelo, u istom prdmetu, u kojem je okrivljenim poslanicima omogućeno da se brane sa slobode”, naveo je Smolović.

On je podsjetio Stankovića da je evidentno da je Mihailo Čađenović “diskriminisan i doveden u neravnopravan položaj u odnosu na ostale okrivljene u ovom predmetu”.

"Čvrsto vjerujem da činjenica da je neko narodni poslanik ili neki drugi državni funkcioner ne može predstavljati razlog da se na bilo koji način privileguje u odnosu na druge građane, pa ni u odnosu na vozača Čađenovića”, naveo je Smolović.

Bonus video: