OBILJEŽEN JUBILEJ: 133. GODINE NIKŠIĆKOG POZORIŠTA

Igra koju godinama žive umjetnici i publika

“Ipak, u gradu je pozorišni život disao i dok su trajali ratovi, dok je vladala nemaština i kada je i formalno ukidano, jer je pozorište ugašeno 1898. godine, ali je nastavilo svoj život kroz pozorišnu sekciju pjevačkog društva 'Zahumlje'”, kazao je Grbović
54 pregleda 1 komentar(a)
Bilo jednom u maju, Foto: Svetlana Mandić
Bilo jednom u maju, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.04.2019. 21:54h

Prije 133 godine, 16. februara, Nikšićani su imali priliku da odgledaju prvu pozorišnu predstava “Slobodarka”, po tekstu Manojla Đorđevića Prizrenca. Taj datum se obilježava kao Dan Nikšićkog pozorišta, a jubileju u čast održana je prigodna svečanost na kojoj je besjedio predsjednik Opštine Veselin Grbović, a publika još jednom imala priliku da ogleda predstavu “Bilo jednom u maju”, koja je premijerno izvedena 2015. godine.

Govoreći o istorijatu Nikšićkog pozorišta Grbović je kazao da su se rijetko gdje na sudbinu pozorišta presudno reflektovala društvena i politička zbivanja, kao u Nikšiću. Podsjetio je na sve uspjehe, ali i “bolne padove” uzrokovane ratovima, kao i administrativnim gašenjem.

“Ipak, u gradu je pozorišni život disao i dok su trajali ratovi, dok je vladala nemaština i kada je i formalno ukidano, jer je pozorište ugašeno 1898. godine, ali je nastavilo svoj život kroz pozorišnu sekciju pjevačkog društva 'Zahumlje'”, kazao je Grbović.

JU Nikšićko pozorište osnovana je odlukom SO 1999. godine, a prije dvije godine prestali su da budu “beskućnici” i dobili su svoj hram i od 2015. uspjeli su da realizuju sedam pozorišnih predstava u sopstvenoj produkciji, organizuju dva Međunarodna festivala glumca, niz umjetničkih koncerata, filmskih ostvarenja i ugoste veliki broj pozorišnih ansambala iz okruženja.

“Pozorište je  igra  magija, ali i život koji žive pozorišni umjetnici i publika. Ovo je prilika da istaknemo da je Nikšić, kao malo koji grad na ovim prostorima, imao plejadu izuzetnih reditelja poput Blagote Erakovića, Nikole Vavića, Đage Mićunovića, Gorana Bulajića, ali i doajene evropskog glumišta poput Veljka Mandića, Draga Malovića, Petra Banićevića i mnogih drugih“, kazao je Grbović.

Nakon njegovog obraćanja glumci Kristina Obradović, Gordana Mićunović, Nikola Vasiljević, Stevan Radusinović, Jovan Krivokapić, Miloš Pejović, Boban Čvorović i Nebojša Vulanović izveli su komad koji je režirao Goran Bulajić, a scenografiju osmislila Anka Gardašević, za kostime je zadužena Jelene Đukanović, dok je muzika djelo benda “Autogeni trening”.