170. GODINA OD OBJAVLJIVANJA "GORSKOG VIJENCA"

Jubilej u znaku tribina, novih izdanja i izložbi

CANU će brojnim programima, koji će biti realizovani tokom 2017, obilježiti 170. godina od objavljivanja "Gorskog vijenca"
121 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Radonjić (novina)
Dragan Radonjić (novina)
Ažurirano: 04.04.2019. 21:54h

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti značajnim programima koji će biti realizovani tokom 2017, obilježiće jubilej - 170. godina od objavljivanja "Gorskog vijenca".

CANU je imonovala Organizacioni odbor za obilježavanje 170. godina od objavljivanja "Gorskog vijenca" koji čine: akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik, Janko Ljumović, ministar kulture, princ Nikola Petrović Njegoš, akademik Đorđe Borozan, akademik Ljubiša Stanković, akademik Dragan Radonjić, akademik Pavle Pejović, prof. dr Zoran Rašović, vanredni član CANU i Niko Martinović, vanredni član CANU. Sekretar Odbora je Biljana Jovanović, savjet u Službi CANU.

Program za obilježavanje jubileja - 170. godina od objavljivanja "Gorskog vijenca" juče je na konferenciji za medije u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti predstavio akademik Dragan Radonjić.

On je naglasio da će programi početi da se realizuju već sljedećeg mjeseca a prvi od njih biće osnivanje posebne Tribine "Petar II Petrović Njegoš" u okviru koje će učestvovati članovi CANU i istaknuti naučnici i umjetnici, što će, kako je naglasio Radonjić, dooprinijeti da se održi visok akademski nivo primjeren jubileju.

CANU će u toku 2017. objaviti jubilarno izdanje "Gorskog vijenca" i organizovati multimedijalnu izložbu radova posvećeni "Gorskom vijencu".

Za realizaciju izložbe zaduženi su akademik Pavle Pejović i Niko Martinović, vanredni član CANU. Izložba će biti otvorena u junu 2017. godine u Dvorcu Petrovića na Kruševcu kao i 13. novembra u Biljardi na Cetinju - povodom uručivanja Njegoševe nagarde.

Program obilježavanja jubileja biće i u znaku objavljivanja rukopisa akademika Radomira Ivanovića “Njegoš i njegošolozi” u septembru 2017, a biće objavljena i bibliografija o “Gosrkom vijencu” koju će prirediti Dobrilo Aranitović. CANU će objaviti i Zbornik sa Tribine “Petar II Petrović Njegoš”. Likovno uređenje svih izdanja povodom jubileja uradiće prof. Mile Grozdanić.

Kako je najavio Radonjić, biće formiran i Uređivački odbor koji će pripremiti Sabrana djela Petra II Petrovića Njegoša, a koja će biti objavljena 2021. godine.