Brajović: Sjednica zakazana i održana u skladu sa Ustavom i Poslovnikom

"Javno pozivam sve poslaničke klubove formirane u Skupštini da se izjasne o nemilim scenama i napadima na poslanike i time pošalju jasnu poruku građanima Crne Gore da osuđuju skandalozne postupke nasilnih poslanika, kako ih svojim ćutanjem ne bi podžavali“, kazao je Brajović
9 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2017. 17:34h

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović odbacio je navode iz krivične prijave koju su protiv njega i Luiđa Škrelje podnijeli poslanici Demokratskog fronta (DF), i naglasio da je sjednica Skupštine zakazana i održana u skladu sa Ustavom i Poslovnikom.

Lideri DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević predali su krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Ivana Brajovića i Luiđa Škrelje zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela zlopotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

"Apsolutno odbacujem sve navode iz krivične prijave lidera DF. Procedura je ispoštovana, s obzirom da je sjednica Skupštine zakazana i održana u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, kao i praksom dosadašnjih skupštinskih zasijedanja“, navodi se u izjavi Brajovića.

On je istakao da je „u tom smislu posebno bio prisutan osjećaj odgovornosti da se, u što kraćem roku, pruži doprinos prevazilaženju naraslih političkih tenzija i izađe u susret i zahtjevu opozije za rasvjetljavanjem svih okolnosti izbornog dana“.

Brajović je ocijenio da su u istoriji crnogorskog parlamentarizma rijetki slučajevi nedostojnog i neodgovornog ponašanja poslanika, kojima je, kao dešavanjima od prije dva dana, povrijeđeno dostojanstvo i ugled Skupštine Crne Gore i građana koji su ih birali.

"Zbog toga smatram da ne smijemo dozvoliti da dešavanja od prije dva dana postanu obrazac političkog ponašanja, koji ima za cilj da ugrozi sigurne temelje države Crne Gore“, kazao je on.

Brajović je rekao da očekuje da se o napadima u Skupštini, koji se ne mogu podvesti pod slučajne incidente, jasno odrede svi segmenti crnogorskog društva.

U suprotnom će, kako je naveo, javnost dobiti poruku da su vandalizam i rušenje ugleda države dozvoljeni obrazac ponašanja i političkog djelovanja.

"Javno pozivam sve poslaničke klubove formirane u Skupštini da se izjasne o nemilim scenama i napadima na poslanike i time pošalju jasnu poruku građanima Crne Gore da osuđuju skandalozne postupke nasilnih poslanika, kako ih svojim ćutanjem ne bi podžavali“, kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, Odluka Skupštine kojom je omogućeno pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora za poslanike DF-a koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije, predstavljala je „dužnost poslanika, koji su pokazali odgovoran odnos prema državi i građanima“.

"Svako drugačije postupanje značilo bi ometanje ili sprječavanje rada tužilaštva i predstavljalo bi nedostojan politički kompromis i urušavanje pravne države“, zaključio je Brajović.

Bonus video: