Sa terena u zatvor - sportisti koji su dio života proveli iza rešetaka

Bernarda Hopkinsa, bokserskog velikana, boravak u zatvoru je promijenio – prešao je u Islam i počeo da se bavi boksom
150 pregleda 1 komentar(a)
O Džej Simpson, Foto: Reuters
O Džej Simpson, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2017. 17:41h

Slavni španski rukometaš Injaki Undangarin osuđen je na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog finansijskih malverzacija.

On je samo jedan u nizu vrhunskih sportista, koji su imali probleme sa zakonom, morali da idu u zatvor zbog teških krivičnih djela, ili da na drugi način plaćaju svoje „grijehe“.

Najpoznatiji slučaj posljednjih godina je, svakako, slučaj Oskara Pistorijusa, južnoafričkog paraolimpijca, koji je u novembru prošle godine osuđen na šest godina zatvora za ubistvo djevojke Rive Stenkamp.

Ništa, ipak, ne može da se mjeri sa onim što je uradio O Džej Simpson, jedan od najboljih igrača američkog fudbala svih vremena.

On je 1995. godine osumnjičen za dvostruko ubistvo, i to svoje supruge Nikol Braun Simson i njenog prijatelja Ronalda Gudmana. U kontraverznom suđenju koje je trajalo godinama, Simpson je oslobođen optužbi, da bi 2011. godine u emisiji Opre Vinfri priznao da je ubio suprugu.

Nije mogao da bude ponovo osuđen, jer se po zakonu, osobi koja je oslobođena optužbi za ubistvo ne može ponovo suditi za isti zločin.

Simpson je, međutim, završio u zatvoru zbog drugih krivičnih djela, poput oružanje pljačke i kidnapovanja.

Majk Tajson je tri godine svog života proveo u zatvoru, zbog nasilja. On je 1992. godine osuđen na šest godina, zbog konstantnog zlostavljanja tadašnje djevojke Robin Givens, kao i posjedovanja narkotika, ali je izdržao duplo manje.

Tajsonov “kolega” Ridik Bouvi osuđen je na 18 mjeseci, koliko je odležao u zatvoru, zbog kidnapovanja bivše supruge i njihovo dvoje djece.

Bernard Hopkins, još jedan velikan iz ringa, kao 17-godišnjak osuđen je na 18 godina zatvora, između ostalog i zbog višestrukih pokušaja ubistva, ali je iza rešetaka proveo pet. Boravak u zatvoru ga je promijenio – prešao je u Islam i počeo da se bavi boksom.

Legendarni košarkaš Alen Ajverson, još kao srednjoškolac, osuđen je čak na 15 godina zatvora zbog učešća u masovnoj tuči, u kojoj je nekoliko osoba smrtno stradalo. U zatvoru je proveo samo četiri mjeseca, jer njegovo učešće u incidentima nije bilo “jasno izraženo”.

Nekadašnji francuski ragbista i reprezentativac Mark Sesilon 2004. godine je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva svoje supruge, na jednoj zabavi, pred više od 60 svjedoka. Pušten je na slobodu 2011. godine.

Sigurno najproblematičniji fudbaler na svijetu je Džoi Barton, koji je dva puta bio u zatvoru – ukupno 10 mjeseci, a dvije godine uslovno, zbog učestvovanja u tučama i sukoba sa policijom. Barton trenutno igra u Barnliju.

Malo je poznato da je problem sa zakonom imao Patrik Klajvert, koji je kao 19-godišnjak usmrtio ženu automobilom, kojeg je vozio brzinom većom od ograničenja. Tada veliki talenat Ajaksa osuđen je na šest mjeseci, ali je kazna preinačena u 240 sati društveno korisnog rada.

Jedan dio svog života iza rešetaka proveli su i Flojd Mejveder, Merion Džons, Toni Adams, Tim Montgomeri, Soni Liston…

Bonus video: