Hiršeru konačno zlato i u veleslalomu

Vodeći u generalnom poretku Svjetskog kupa je dominirao u obje vožnje, a iza sebe je ostavio zemljaka Rolanda Lejtingera, koji je zaostao 25 stotinki, te Norvežanina Leifa Kristijana Haugena, koji je imao 71 stotinku slabije vrijeme od pobjednika.
0 komentar(a)
Marsel Hiršer, Foto: Reuters
Marsel Hiršer, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2017. 15:17h

Nakon dva uzastopna srebra, u Šladmingu 2013. i Biver Kriku prije dvije godine, Austrianac Marsel Hiršer je, konačno, osvojio i zlato u veleslalomu na svjetskim prvenstvima - trijumfovao je danas u švajcarskom Sent Moricu, u ukupnom vremenu 2:13.31 minuta.

Vodeći u generalnom poretku Svjetskog kupa je dominirao u obje vožnje, a iza sebe je ostavio zemljaka Rolanda Lejtingera, koji je zaostao 25 stotinki i kome je to najbolji rezultat u karijeri, jer mu je u Svjetskom kupu najbolje bilo šesto mjesto u Zeldenu 2015.), a ove sezone nijednom nije bilo među 10 najboljih.

Na taj način stigao je do druge medalje u Sent Moricu, nakon srebra u kombinaciji, a ukupno osme medalje na šampionatima svijeta, jer je posljednje zlato dodao trijumfima u slalomu i ekipnoj konkurenciji iz Šladminga, te kombinaciji i ekipnoj konkurenciji iz Biver Krika...

"Veoma sam umoran, ali je nevjerovatan osjećaj. Bila je ovo jedna od najtežih trka u sezoni, hvala na tome. S obzirom na to da mi je do danas nedostajalo zlato u veleslalomu, ova trka ima veliki značaj za mene. Drago mi je i za Rolanda, radio je naporno za mjesto na pobjedničkom postolju", rekao je Hiršer.

Bronza je pripala Norvežaninu Leifu Kristijanu Haugenu, koji je imao 71 stotinku slabije vrijeme od pobjednika, i, takođe, došao do najboljeg rezultata u karijeri.

"Nevjerovatno, moj prvi plasman na pobjedničkom postolju, i to na Svjetskom prvenstvu. Bio sam blizu mog limita, zbog toga i pomalo nervozan, jer sam posljednjih sezona često bio blizu najbolje trojke, ali bez uspjeha. Sada sam konačno uspio", rekao je Haugen.

Tragičar trke bio je treći Austrijanac, Filip Šerghofer koji je imao drugo vrijeme u prvoj vožnji, ali je podbacio u drugoj i ostao bez medalje.

Podbacili su Hiršerovi glavni konkurenti u veleslalomu ove sezone, Francuzi Aleksis Panturo koji je bio sedmi i Matje Favre koji je stigao deveti, te Norvežanin Henrik Kristofersen koji je ostao bez bronze za pet stotinki...

Svjetsko prvenstvo se nastavlja u subotu ženskim slalomom, a završava u nedjelju muškim.

Bonus video: