"Vitaminom sunca" protiv prehlade

0 komentar(a)
Vitamini, Foto: Shutterstock
Vitamini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2017. 12:14h

Rezultati nove naučne studije pokazuju da suplementi vitamina D u zimskim mjesecima mogu da vas spasu od prehlade i gripa. Studija koja je objavljena u britanskom Medicinskom žurnalu sugeriše da od uzimanja suplemenata vitamina D možemo imati više koristi nego što smo ranije mislili, navodi britanski “Metro”.

Odranije je poznato da je vitamin D važan za zdravlje kostiju i mišića, ali istraživači su sada objavili da suplementacija “vitaminom sunca” može da nas zaštiti od akutnih respiratornih infekcija - prehlade, gripa i upale pluća.

Zaključak su izveli na osnovu studije koja obuhvata podatke 11.321 ćoveka iz 25 odvojenih ispitivanja.

Tim je otkrio da će od 33 ona koji uz ishranu bogatu ovim vitaminom unose i dodatne količine vitamina D, jedan sigurno izbjeći infekciju. Iako možda ne zvuči spektakularno, to je zapravo efikasnije od vakcinacije protiv gripa, tvrdi jedan od istraživača, profesor Adrijan Martino.

Dok iz agencije britanskog ministarstva zdravlja tvrde da ovi podaci nisu konačni, ipak preporučuju uzimanje suplemenata u toku jeseni i zime, a onima koji se ne izlažu sunčevoj svjetlosti u dovoljnoj mjeri i tokom čitave godine.

Bonus video: