11 ukusnih namirnica protiv menstrualnih bolova

Protiv nadustosti tokom ciklusa se ne može mnogo toga uraditi, zato su zaduženi hormoni i zadržavanje vode. Uprkos tome nutricionistkinja Šarlot savjetuje dovoljan unos tečnosti i vlakana kroz hranu kao što je hleb od cijelog zrna ili žitarice
0 komentar(a)
menstruacija, Foto: Shutterstock
menstruacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2017. 10:14h

Grčevi, nadutos stomaka i loše raspoloženje, iritirajući znaci da su oni dani stigli. Ukoiko organizmu date prave namirnice spriječićete sve te pojave i ovaj period za vas više neće biti mučenje.

Ishrana zasnovana na industrijski prerađene hrane pune konzervanasa i ostalih stvari loših za organizam i rafinisanih šećera uzrokovaće mnogo veću nadutost stomaka i usporenost organizma nego što će to uraditi hormoni tokom ciklusa, pa zato pametno birajte. Radije se odlučite za svježu hranu bogatu mineralima i vitaminima umjesto fast food-a. Ona će vam dati mnogo više energije.

Pitali smo stučnjake i evo šta oni savjetuju, koje namirnice utiču povoljno na organizam i na čemu ishrana treba da se zasniva i šta izabrati umjesto sladoleda ili nekog drugog slatkiša.

Ovas

Ovas je sjajan doručak tokom onih dana, jer sadrže kompleks vitamina B, koji podiže nivo energije i odlično se bori protiv umora koji je karakterističan za ove dane. Puding ili kaša od ovasa je odličan početak dana.

Šumsko voće

Bilo da ga u blenderu pravite smuti od njega ili kao dodatak u palčinkama voće kao što su borovnice, kupine ili jagode su odlično rješenje za ovaj period. Osim što su dobar antioksidant, ono sadrži vitamine i minerale koji doprinose boljem radu mozga, štite sve ćelije organizma i podižu raspoloženje.

Riba

Riba je još jedna namirnica koja je odlična u uklanjanju lošeg raspoloženja. Izvor je dobrih masti, proteina, gvožđa i mnogobrojnih minerala i vitamina što obezbjeđuje dobro stanje organizma. Nutricionisti savjetuju dva puta nedeljno konzumiranje ribe.

Crveno meso

Tokom ciklusa organizam izgubi mnogo gvožđa, pa je zato neophodno jesti 2 do 3 puta dnevno hranu bogatu ovim mineralom, a crveno meso je najbolji izvor.

Hleb od cijelog zrna

Protiv nadustosti tokom ciklusa se ne može mnogo toga uraditi, zato su zaduženi hormoni i zadržavanje vode. Uprkos tome nutricionistkinja Šarlot savjetuje dovoljan unos tečnosti i vlakana kroz hranu kao što je hleb od cijelog zrna ili žitarice. Ona naglašava da je poželjno ne pretjerivati sa porcijama ovih namirnica.

Avokado

Doktorka Linda But, kaže da je avokado glavna namirnica koja suzbija sve probleme koje oni dani izazivaju. Obiluje zdravim masnoćama, vlaknima, magnezijumom, kalijumom, vitaminom E i B6 koji će izbalansirati hormone, objašnjava ona. Pola avokada dnevno može čak i da eliminiše hronične gasove u stomaku. Vrijedi pokušati, ukoliko imate sličan problem, prenosi Cosmopolitan.

Bonus video: