Garsija Markes ponovo na Kubi

Identično djelo već postoji u Kolumbiji - izloženo je u Muzeju Kariba u Barankvili
0 komentar(a)
Gabrijel Garsija Markes, Foto: PRENSALATINA
Gabrijel Garsija Markes, Foto: PRENSALATINA
Ažurirano: 16.02.2017. 20:06h

Kubanski vajar Hoze Vilja Soberon pravi završne poteze na skulpturi sa likom kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, koja će biti otkrivena na Kubi.

Identično djelo već postoji u Kolumbiji - izloženo je u Muzeju Kariba u Barankvili, ali sadašnji ambasador te južnoameričke zemlje u Havani, Gustavo Bel, insistirao je da se primjerak postavi i u Havani, gradu koji je Markes posjetio mnogo puta.

Prema riječima Vilja Soberona, 26. izdanje Međunarodnog sajma knjiga, koji se održava u kubanskoj prijestonici od devetog do 19. februara pravi je kontekst za njegovu skulpturu, s obzirom da manifestacija slavi 90. godišnjicu rođenja Garsije Markesa i i 50 godina od objavljivanja kultnog romana “Sto godina samoće”.

Vrt Liceja umjetnosti i književnosti u Havani, dio palate “Marques de Arcos”, u istorijskom jezgru grada, biće dom skulpture inspirisane trenutkom kada je čuveni pisac i novinar prisustvovao dodjeli Nobelove nagrade za književnost na svečanosti u Stokholmu, u Švedskoj.

“Mnoge prisutne zvanice bile su obučene u frakove, sa raznim znamenjima na prsima, dok je Garsija Markes stigao odjeven u liqui liqui (tradicionalni kostim Lanosa, područja između Venecuele i Kolumbije)”, podsjetio Vilja Soberon u razgovoru za agenciju “Prensa Latina”.

“U jednoj ruci donio je nekoliko knjiga, a u drugoj žuti cvijet”, dodao je dobitnik Nacionalne nagrade za umjetnosti na Kubi 2008. godine.

Kako je priznao, on pristaje da radi samo kada odabere sliku s kojom se može povezati, a u ovom slučaju to se desi u trenutku.

Bonus video: