Džarmušov film “Paterson” na Festu

“Paterson” se prikazuje u Sava centru i u Domu omladine
0 komentar(a)
film Paterson
film Paterson
Ažurirano: 16.02.2017. 09:45h

Među filmovima na 45. Festu je i film “Paterson”, novo ostvarenje kultnog američkog reditelja Džima Džarmuša, koji je najpoznatiji po filmovima “Noć na zemlji”, “Pod rukom zakona” i “Slomljeno cvijeće”.

Paterson je prvi igrani film Džarmuša od 2013. godine i filma “Samo ljubavnici opstaju” o vampirskom svijetu, koji je prikazan na Festu 2014.

“Paterson” prati priču o istoimenom glavnom junaku, sanjaru, pjesniku i vozaču autobusa u istoimenom gradu u Americi. Dok Paterson uživa u svakodnevnoj rutini vožnje autobusa i pisanja poezije u svoju svesku, svijet njegove supruge Laure se iz korena menja…

Naslovnu ulogu tumači Adam Drajver, jedan od najtraženijih holivudskih glumaca mlađe generacije.

Za Džarmuša je karakteristično što često sarađuje sa poznatim glumcima, daje im uloge nekarakteristične za njih i izvlači njihov maksimum, prikazujući fantastičnu glumačku transformaciju poput one Bila Mareja u filmu “Slomljeno cvijeće”. Pored Drajvera, tu je i mlada i perspektivna iranska glumica Golšifteh Farahani koja sve češće dobija priliku u holivudskim filmovima A produkcije.

“Paterson” će biti prikazan 2. i 3. marta u Sava centru, 5. marta u Domu omladine, a 6. marta u Centru za kulturu “Vlada Divljan” - bivšoj Ustanovi kulture Palilula, koja je krajem novembra 2016. svečano dobila ime legendarnog beogradskog rok muzičara projekcijom Džarmušovog dokumentarca “Gimme Danger” o Igiju Popu i grupi “Studžis”.

Bonus video: