Demokrate Budva: Da li je pokrenut postupak oduzimanja državljanstva CG Milošu Maroviću?

"Znajući o kome se radi, mislili smo čak da je Miloš Marović već do sada uspio da se, zajedno sa svojim opljačkanim milionima, sakrije u nekoj od zemalja Latinske Amerike"
4 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 15.02.2017. 13:32h

Hrabar potez Miloša Marovića da dobije državljanstvo Srbije treba snažno pozdraviti i upitati nadležne da li je pokrenut postupak da mu se oduzme državljanstvo Crne Gore, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore Budva.

Zdravko Begović, advokat Miloša Marovića potvrdio je da je njegov branjenik krajem prošle godine dobio državljanstvo Srbije i da kaznu, u trajanju od godinu, može izdržavati u toj državi.

Miloš Marović, sin bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista, Svetozara Marovića, osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u malverzacijama prilikom preprodaje opštinskog zemljišta u mjestu Prijevor iznad Jaza.

"Već je uveliko i laička i stručna javnost upoznata s kojom namjerom je Sporazum o priznanju krivice postao praksa i pravilo u krivičnom postupku, a ne izuzetak, kako na to ukazuje Zakon o krivičnom postupku. Jasno je da je namjera da se ispuni osnovni princip u krivičnom pravu da se jednom licu ne može dva puta suditi za isto krivično djelo i da se time izbjegne mogućnost da se u budućnosti neko nezavisan i samostalan na čelu institucija kao što su Specijalno državno tužilaštvo i Državno tužilaštvo ozbiljno pozabavi predmetima koji su vezani za budvansku organizovanu kriminalnu grupu, koju dominantno čine sadašnji i bivši članovi Opštinskog odbora DPS Budva", navodi se u saopštenju budvanskih Demokrata.

U saopštenju se dodaje da više ne postoji nikakva sumnja da se u budvanskim procesima radi isključivo o tome.

"Sada, nakon što je navodno javnost bila djelimično zadovoljna sporazumom koji je Miloš Marović sklopio sa Tužilaštvom i u pogledu simbolične kazne zatvora i u pogledu simbolične novčane kazne koju je dužan da izmiri državi koju je opljačkao, javnost je ponovo iznenađena saznanjem da je Marović dobijanjem državljanstva Srbije izbjegao odsluženje kazne u državi u kojoj je počinio krivično djelo. Moramo biti iskreni i reći da mi u Budvi nismo ni najmanje iznenađeni ovom činjenicom. Naprotiv, znajući o kome se radi, mislili smo čak da je Miloš Marović već do sada uspio da se, zajedno sa svojim opljačkanim milionima, sakrije u nekoj od zemalja Latinske Amerike", kazale su budvanske Demokrate.

Oni tvrde da ipak, nešto drugo otvara brojna pitanja.

"To je odnos crnogorskih i srbijanskih bezbjednosnih službi u pogledu nesmetanog prelaska državne granice Miloša Marovića i Svetozara Marovića, šefa organizovane kriminalne grupe iz Budve. Naravno, u javnosti su se te konstantne migracije pravdale ljekarskim doznakama i potrebom za medicinskim tretmanom familije Marović u ustanovama u Srbiji. Međutim, u situaciji kada pojedini građani Budve samo zbog toga što su popili kafu sa nekim sa kime "ne bi trebalo" bivaju označeni kao bezbjednosno interesantne osobe i kada im se zabranjuje napuštanje Crne Gore, dok sa druge strane članovi i šefovi organizovane kriminalne grupe i u isto vrijeme glavni osumnjičeni u desetinama otvorenih predmeta nesmetano prelaze državnu granicu, postavljamo pitanje kakvu to poruku šalje građanima Crne Gore? Da li je I to ona pravna sigurnost kojom se toliko diči Duško Marković?", navodi se u saopštenju Demokrata Budve.

Iz te partije poručuju da su višestruki aršini više nego očigledni i odgovor na ovo pitanje traže i od crnogorske i od srbijanske službe državne bezbjednosti.

"Odgovoriti su dužni i građanima Crne Gore i građanima Srbije, čiju bi bezbjednost i interese trebalo da štite. Ne možemo da ne iskažemo zadovoljstvo što su se Miloš i Svetozar Marović nakon decenija lutanja konačno skrasili, ali i da u isto vrijeme ne iskažemo očekivanja da će se u što skorije vrijeme vratiti u rodnu Budvu i Crnu Goru u kojoj će iskoristiti svoja ustavna prava da se na sudu suoče sa brojnim optužbama u pogledu predmeta koje je tužilaštvo već otvorilo i pred institucijama države Crne Gore dokažu svoju nevinost", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: