Skoliozu ispravlja vježbanje

329 pregleda 0 komentar(a)
skolioza, Foto: Shutterstock
skolioza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2017. 12:31h

Različita visina ramena i lopatica i bočno krivljenje kičmenog stuba upućuju na skoliozu.

Ovu vrstu deformiteta čak pet do sedam puta češće imaju žene. S obzirom na to da se kičma sa starenjem sve više krivi, skolioza može da uzrokuje česte bolove u leđima, praćene glavoboljom, probleme sa disanjem kao i varenjem.

Da bi se spriječila progresija ove vrste deformiteta kičme neophodne su korektivne vježbe koje bi trebalo da se rade svakodnevno. U zavisnosti da li se kičma krivi na lijevu ili desnu stranu izvode se vježbe.

Predlažemo vježbe u slučaju desne skolioze. Ukoliko je problem lijevostran, izvodite ih u suprotnu stranu. Sve vježbe se rade po 10 ponavljanja.

Ruke iznad glave

Stanite uspravno. Noge su sastavljene, a ruke opuštene pored tijela. Širite ruke u stranu do iznad glave, i istovremeno se podižite na prste.

Savijanje u desnu stranu

Stanite uspravno sa rukama podignutim iznad glave i prepletite prste ruku. Lagano se savijajte bočno na desnu stranu bez pomeranja karlice, a zatim se vratite u početni položaj.

Pretklon iz sjedećeg položaja

Sjedite sa nogama ispruženim ispred tijela. Razdvojite noge u širini kukova, a stopala zategnite tako da prstima težite prema licu. Ruke prekrstite ispred tijela u visini ramena. Naginjite se trupom ka naprijed i vraćajte u početni položaj.

Blago savijena desna noga

Početni položaj je sličan kao u prethodnoj vježbi. Noge su opružene, ali spojene sa tim što je desna noga blago povijena u koljenu tako da se stopalo oslanja na skočni zglob lijeve noge. Iz tog položaja sa prekrštenim rukama u visini ramena naginjite se blago naprijed i vraćajte u početni položaj.

Potpuno savijena desna noga

Zadržite isti početni položaj kao u prethodnoj vježbi. Ali ovaj put stopalo desne noge oslonite na butinu lijeve noge iznad koljena. Blago se naginjite naprijed i vraćajte nazad.

Masaža

Masaža u slučaju skolioze može da pomogne, jer poboljšava lokalnu cirkulaciju i ublažava postojeće bolove. Uz redovno vježbanje, masaža utiče i da se opuste napeti mišići, a samim tim i popravi držanje tijela.

Ona svojim efektom može značajno da motiviše da se bude uporan sa korekivnom terapijom, a to daje konačan rezltat - ublažavanje progresije krivljenja kičmenog stuba, prenose Novosti.

Bonus video: