Završeno tehničko opremanje sudnice Višeg suda: Omogućen direktan TV prenos suđenja

Vesna Medenica se zahvalila američkoj Vladi i administraciji američke Ambasade u Podgorici koja je svojim aktivizmom učinila da crnogorsko sudstvo bude kvalitetnije i efikasnije kroz ovu donaciju
209 pregleda 8 komentar(a)
Viši sud, Foto: Savo Prelević
Viši sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.02.2017. 07:54h

Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i Margaret En Uehara, Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država obratili su se medijima povodom završetka projekta tehničkog opremanja sudnice Višeg suda u Podgorici, koji je realizovan uz finansijsku podršku Amasade USA u Crnoj Gori.

“Jako sam srećna što imam priliku da se pridružim otvaranju nove opremljene sudnice u Višem sudu u Podgorici. Ambasada USA u podgorici je jako srećna što ima priliku da Vam pomogne da nastavite u razvoju pravosuđa u Crnoj Gori i upravo kroz pružanje opreme ovoj sudnici. Moderno opremljene sudnice, kao ova danas, pomažu da se unaprijedi transparentnost i efikasnost rada sudova u Crnoj Gori. Ona takođe pruža mogućmost saslušavanja svjedoka na daljinu kao i zaštitu slike i glasa zaštićenih svjedka u ozbiljnim slučajevima kao što su oni iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala. Ova pametna sudnica je samo jedna od brojnih donacija i vidova pomoći koje smo obezbijedili za sudstvo i državno tužilaštvo u Crnoj Gori. I pored tehničke pomoći koje pružamo jako smo srećni što imamo priliku da pružimo pomoć u formi obuka u saradnji sa našim partnerima u Centru za obuku u državnom tužilaštvu. Kao što smo radili i prethodnih godina, Vlada Sjedinjenih Američkih država je spremna da sarađuje blisko sa crnogorskim sudstvom kako bi pomogli da se poboljšaju uslovi u radu, kapaciteti i transparentnost na putu Crne Gore u punopravno članstvo u evroatlantski savez. Nadam se da će sudijama Višeg suda u Podgorici ova novo opremljena sudnica biti od velike pomoći i da će m olakšati njihov rad, naročito onim sudijama koji rade u posebnom odjeljenju koji sude iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala”, kazala je Uehara.

Vesna Medenica se zahvalila američkoj Vladi i administraciji američke Ambasade u Podgorici koja je svojim aktivizmom učinila da crnogorsko sudstvo bude kvalitetnije i efikasnije kroz ovu donaciju.

“Zahvaljujući Vama sada u Crnoj Gori imamo tri sudnice koje su visoko tehnički i tehnološki opremljene da mogu pružiti potpuni kvalitetan krivični proces i dokaze koji se na tom procesu izvode da budu transparentni i vidljivi za sve. Sa ovakvom tehničkom opremom, krivični procesi će biti brzi, kvalitetni i efikasni. Ono što je najznačajnije je da budu transparentni, čime želimo podići povjerenje javnosti u radu crnogogorskog sudstva. Američka Vlada nije počela samo sa ovim donacijama i završila. Njihovo ulaganje u crnogorsko sudstvo je permanentno. Podsjetiću da je preko USAID, obnovljena i opremljena za bolje upravljanje predmetima pisarnica Osnovnog suda u Podgorici, kompletno renoviran Osnovni sud u Ulcinju, te bili suorganizatori velikih konferencija, koji je bio značajan za prezentaciju crnogorskog sudstva i njegovih dometa na putu evroatlantskih integracija. Ambasada USA je bila aktivna na dogradnji obrazovanja naših sudija i uvijek prepoznavali projekte koje smo nudili kao nešto što je obostrano korisno, a najviše korisno nama. Vaše donacije su opipljive i plodotvorne. Ostaje nam da još bolje radimo, da postižemo bolje rezultate i da pravda bude kvalitetnija i da građani Crne Gore sa njom budu zadovoljni”, istakla je Medenica.

I portparolka Vrhovnog suda Bojana Bandović se zahvalila na donaciji, tako što je još jedna sudnica Višeg suda opremljena potrebnim tehničkim sredstvima za prenos slike i zvuka, slijedeći tako trendove najmodernijih evropskih sudova.

Velike tehničke mogućnosti

Kako se čulo tokom predstavljanja, tehničke mogućnosti nove opremljene sudnice Višeg suda u Podgorici su višestruke. Postoji mogućnost audio video snimanja suđenja, kao i prezentacija audio i video dokaza i mogućnost video poziva mobilnim telefonom. Potoji i mogućnost mjere tehničke zaštite zaštićenog svjedoka sa lokacije iz koje je saslušavan. Najbitnije od svega je mogućnost pružanja signala televizijama za direktan prenos suđenja.

Juče je u sudnici prezentovano kako to izgleda saslušanje zaštićenog svjedoka, bez i sa mjerama tehničke zaštite kojem je prikriven lik i izmijenjen glas. Prikazana je slika u slici koja, kako je objasnio Saša Vujošević, iz Sudskog savjeta, koja omogućava da nikog nema u prostoriji osim svjedoka. Ova prostorija će se koristiti i za saslušanje svjedoka kao što je žrtva seksualnog nasilja ili neki maloljetnik. Saslušanje zaštićenog svjedoka može se obaviti i sa bilo koje lokacije video linkom, a ne samo u zgradi Višeg suda.

Bonus video: