OPTUŽNICA PREDATA VIJEĆU VIŠEG SUDA

Sumnjaju da je Zmajević ubijao civile tokom rata na Kosovu

Zmajević se sumnjiči da je kao dobrovoljac 1999. godine u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu sedmoro ljudi
174 pregleda 38 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 22:28h

Nakon što je specijalni državni tužilac podigao optužnicu protiv Nikšićanina Vlada Zmajevića (47) zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu, dostavljena je  vanraspravnom krivičnom vijeću Višeg suda u Podgorici, na potvrđivanje. Ukoliko optužnica protiv Zmajevića bude potvrđena, predmet će biti dodijeljen u rad predsjednici specijalnog vijeća sudiji Suzani Mugoši.

Zmajević se sumnjiči da je kao dobrovoljac 1999. godine u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu sedmoro ljudi, pet muškaraca i dvije žene. Prosjek godina osoba koje se ubijene prilikom upada vojnih dobrovoljaca u to selo je 60 godina. Svi ubijeni su bili albanske nacionalnosti. Zmajević je crnogorski državljanin, a na Kosovu je ratovao kao dobrovoljac. Prema izvještaju kosovskog fonda za humanitarno pravo iz 2000. godine, na osnovu iskaza očevidaca 29. marta 1999. godine  osam autobusa sa dobrovoljcima Vojske Jugoslavije došli su u selo i ubili šest osoba. Svi su bili civili albanske nacionalnosti, među njima stari ljudi i žene. Na osnovu terenskih istraživanja, Fond za humanitarno pravo Kosovo je došao do iskaza svjedoka koji opisuju ubistva počinjena u Žegri. Dokumentaovano je da su 29. i 30. marta 1999. godine stradali: Shyqëri Tahiri(1956), Qamile Haziri (1944), Qazim Haziri (1936), Milazim Idrizi (1934), Miradije Ukshini (1928) i Ukshin Ukshini (1928), kao i Ymer Kadriu (1946), dok je čuvao stoku na ispaši, u selu Dunav Opština Gnjilane/Gjilan. 

Kako se navodi u optužnici, on je 29. marta 1999. godine, u vrijeme ratnih dešavanja, kao pripadnik 175. motorizovane brigade VJ zajedno sa još pet pripadnika te jedinice obilazeći selo Žegra kod Gnjilana, ušao u kuću Ukšina Ukšinija i u glavu mu ispalio hitac iz automatske puške i ubio ga.

Tužilaštvo sumnja da je nakon toga nožem ubio Ukšinijevu suprugu Džavahiru, ubadajući je sječivom u predjelu glave i vrata. Potom je navodno ukrao iz njihove kuće zlatni nakit i 100 maraka.Zmajević je osumnjičen i da je istog dana sa dvojicom vojnika došao u dvorište kuće Tahirija Šućerija sa namjerom da mu otme auto. Kada se Šućeri usprotivio tome, Zmajević ga je ubio ubadajući ga nožem više puta u grudi i odvezao se vozilom žrtve. Sledećeg dana, Zmajević je navodno naredio nepoznatom vozaču kamiona koji je prevozio njega i još jednog vojnika sa karaule da se zaustavi, jer je pored puta vidio čobanina. Pitao ga je ko je i odakle je, a kada mu je ovaj odgovorio na albanskom jeziku, Zmajević je u njega ispalio tri hica iz automatske puške i ubio ga. Istog dana je od drugog vojnika tražio da ga sa karaule preveze u selo Žegra, da bi krvavi pir nastavio u dvorištu kuće porodice Haziri. Tužilaštvo sumnja da je na pragu kuće ubio dva brata Miljazima i Ćazima iz automatske puške. Potom je navodno ušao u kuću i ubio Ćazimovu suprugu Ćamilju. Nju je udarao nožem po glavi i nakon toga u nju ispalio rafal iz automatske puške. Iz njihove kuće navodno je ukrao zlatni prsten i minđuše, upaljač, daljinski upravljač za televizor, punjač za mobilni, futrolu za naočare, tabakeru.