Vjetro-elektrane ne idu ka tužilaštvu

Radović predstavio rezultate rada sudija Osnovnog suda, Medenica ih pohvalila
164 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Radović, Vesna Medenica, Boris Savić, Foto: Zoran Đurić
Zoran Radović, Vesna Medenica, Boris Savić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.02.2017. 18:28h

Podgorički Osnovni sud još nije dostavio tužilaštvu informacije o sporu pokrenutom pred tim sudom, u kome se crnogorski funkcioneri, između ostalih, optužuju za višemilionsku korupciju u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri.

To je rekao predsjednik tog suda Zoran Radović, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je sud u obavezi da tužilaštvu dostavi takve informacije, dodajući da je to procjena sutkinje koja vodi spor, a na osnovu činjeničnog stanja u spisima tog predmeta.

“Vezano za svaki postupak obaveza je sudije ako procijeni da postoje određeni osnovi sumnje da je izvršeno krivično djelo, da obavijesti nadležno državno tužilaštvo, s druge strane obaveza je i državnog tužioca da pokrene takav postupak”, rekao je Radović.

“Vijesti” su juče objavile da su tužioci u tom sporu dostavili kao dokaz, između ostalog, i šemu navodne korupcionaške isplate, kojom terete i bivšeg sindikalnog lidera Danila Popovića i njegovu ćerku Milenu Popović da su od tog posla uzeli skoro pet miliona eura.

Radović je juče, predstavljajući rezultate Osnovnog suda za prošlu godinu, rekao da je u 2016. ostalo neriješeno oko 50 odsto predmeta, ističući da je to s obzirom na veći priliv predmeta i veliko opterećenje sudija, možda i najbolji rezultat u istoriji suda.

On je naglasio i da je bilo 820 predmeta po sudiji, da je samo 16 odluka donijeto van zakonskog roka, te da je od 8.700 donijetih odluka ukinuto njih 492.

Radović se pohvalio i da je u prošloj godini riješen ogroman broj izvršnih predmeta, dodajući da je cilj tog suda smanjiti broj neriješenih parničnih predmeta i povećati broj sudija.

To je potvrdila i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, ističući da iako su sudije tog suda pružile maksimum, problem za još bolju efikasnost predstavlja komplikovana procedura za izbor sudija, te da će predložiti Vladi da mijenja zakone.

Pisarnica gorjela zbog utičnice

Radović je juče, odgovarajući na pitanje “Vijesti”, rekao da je prema njegovim saznanjima uzrok požara u tom sudu tinjajući produžni kabl, odnosno neispravna utičnica, te da će tužilac procijeniti da li ima nečije krivice u tome.

Krivična pisarnica tog suda je, krajem prošle godine, izgorjela u požaru.

Na dan požara - 6. decembra u toj pisarnici bilo je 16.605 predmeta, od kojih je većina arhiviranih.

Iz suda su ranije istakli da je najviše izgorjelih već okončanih predmeta i da je njihova obnova u toku.

Bonus video: