Crnogorski predstavnici na Bijenalu mladih

“Siniša Radulović (1983) predstaviće se video radom 'Indivisible and Inseparable' u kojem propituje pojam domovine u post-tranzicijskom kontekstu"
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2017. 11:59h

Na međunarodnom konkursu za učešće na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana - “Mediterranea 18”, koje se ove godine održava u Albaniji od četvrtog do devetog maja, prema odluci međunarodnog žirija, izabrani su Siniša Radulović i Teodora Nikčević, za oblast vizuelnih umjetnosti, Kristina Gvozdenović za oblast literarnog stvaralaštva.

Selekcija umjetnika iz Crne Gore vršena je na osnovu konkursa koji je Ministarstvo kulture, kao partnerska institucija BJCEM-a, objavilo u decembru 2016. godine. Selekcija za oblast vizuelnih umjetnosti bila je povjerena dr Maji Ćirić, istoričarki umjetnosti i nezavisnoj kustoskinji iz Srbije. U obrazloženju svog izbora dr Maja Ćirić navodi da su Radulović i Nikčević odabrani zbog njihove sposobnosti da odgovore na zadatu temu ovogodišnjeg Bijenala “HOME (History+Conflict+Dreams+Failure)” kroz prizmu savremenosti koja kritički koristi vizuelni registar.

“Siniša Radulović (1983) predstaviće se video radom 'Indivisible and Inseparable' u kojem propituje pojam domovine u post-tranzicijskom kontekstu. Pod pretpostavkom da su progres prema alijansama i zajednicama bili ništa drugo do populistički trendovi, Radulović je kreirao ovaj video sačinjen od elemenata recikliranih, generičkih, političkih govora, nacionalnih mitologija i trivija, a sa ciljem da dopuni sistemske greške. Radulovićev video rezultuje kompleksnim strukturama snimaka koji se prepliću sa ciljem da se stvori hibrid koji ukazuje na paradoksalnu reprezentaciju samonametnute vizije doma. Teodora Nikčević (1986) sa predloženom instalacijom 'Be prepared' propituje identitet između onogo što je naslijeđeno i onoga što je poželjno mijenjati, ali i odnos materijalnog, kognitivnog i emotivnog. Nikčevićeva istražuje porodično nasljeđe, ne da bi ukazala na razliku, već na način da uz pomoć formalno-konceptualnih karakteristika svog rada uspije da stvori novu mrežu odnosa koja će vibrirati savremenošću”, ističe dr Maja Ćirić u obrazloženju svog izbora.

Žiri za oblast literarnog stvaralaštva, Marija Roza Sosai, istraživač u oblasti umjetničkih praksi i obrazovnih politika (Italija), Driant Zeneli, umjetnik (Albanija) i Ema Andrea, kustos (Albanija), u obrazloženju svog izbora ističe: “Upotreba bajke kao književnog sredstva za podizanje svijesti o gorućim pitanjima kao što su osnaživanje žena i rodnog identiteta karakterišu projekat Kristine Gvozdenović”.

Galerija

Bonus video: