VREMEPLOV: Predložili Uniju Srbije i Crne Gore

Unija bi zadržala funkciju predsjednika kojeg bi birala jednodomna paritetna skupština. Umjesto savezne vlade bilo bi koordinaciono ministarsko tijelo, a zadržala bi se zajednička odbrambena funkcija. U ekonomskoj sferi CG ne bi odrekla nijedne suverene funkcije u monetarnom sistemu, niti bi euro zamijenila srpskim dinarom
4 komentar(a)
Srbija i Crna Gora, Foto: Shutterstock
Srbija i Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2017. 11:08h

Predlog međunarodne zajednice o rješenju srpsko-crnogorske krize ukida ime Jugoslavija i za novu državu predviđa ime Unija Srbije i Crne Gore, saznaju Vijesti. Visoki predstavnik EU H. Solana ponudio je to predsjedniku CG Milu Đukanović prošle nedjelje u Briselu. Predlog predviđa da međunarodna zajednica dobije jednu adresu za komunikaciju sa novom državom po pitanju članstva u UN i u procesu stabilizacije i pridruženja EU.

Unija bi zadržala funkciju predsjednika kojeg bi birala jednodomna paritetna skupština. Umjesto savezne vlade bilo bi koordinaciono ministarsko tijelo, a zadržala bi se zajednička odbrambena funkcija. U ekonomskoj sferi CG ne bi odrekla nijedne suverene funkcije u monetarnom sistemu, niti bi euro zamijenila srpskim dinarom.

Međunarodna zajednica je svoj predlog oročila i moratorijumom, ali se u ne navodi se na koji rok. Nakon tog roka CG i Srbija bi imale garanciju međunarodne zajednice da preispitaju funkcionisanje Unije i pravo da se na referendumu izjasne o budućem statusu. Garant za ovakav sporazum bila bi EU, uz dodatni zaštitni argument u vidu pečata SAD, nakon usvajanja u skupštinama Srbije i CG.

Bonus video: