Begović potvrdio: Miloš Marović je dobio državljanstvo Srbije

"Budući da je ispunjavao sve zakonske uslove, krajem godine dobio je srpsko državljanstvo. S obzirom na to da je državljanin Srbije, po zakonu ima mogućnost da kaznu zatvora kojom je osuđen presudom Višeg suda na jednu godinu može je izdržavati u toj državi", naveo je Begović
592 pregleda 137 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Arhiva Vijesti
Miloš Marović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.02.2017. 17:37h

Zdravko Begović, advokat Miloša Marovića potvrdio je da je njegov branjenik krajem prošle godine dobio državljanstvo Srbije i da kaznu, u trajanju od godinu, može izdržavati u toj državi.

Televizija Crne Gore je ranije javila da je nezvanično saznala u Ministarstvu pravde da je Marović dobio državljanstvo Srbije.

Miloš Marović, sin bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista, Svetozara Marovića, osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u malverzacijama prilikom preprodaje opštinskog zemljišta u mjestu Prijevor iznad Jaza.

Begović je novinarima potvrdio da je Marović krajem prošle godine uputio molbu Srbiji za dobijanje srpskog državljanstva budući, kako je rekao, da je i prije poktetanja postupka u kojem je pravosnažno osuđen živio u Beogradu.

"Budući da je ispunjavao sve zakonske uslove, krajem godine dobio je srpsko državljanstvo. S obzirom na to da je državljanin Srbije, po zakonu ima mogućnost da kaznu zatvora kojom je osuđen presudom Višeg suda na jednu godinu može je izdržavati u toj državi", naveo je Begović.

On je ubijeđen da su ispunjeni uslovi za to i da će nadležna ministarstva pravde Srbije i Crne Gore naći zajedničko rješenje i donijeti odluku da Marović izdržava kaznu u Srbiji.

"Tu mu je porodica i tu je, objektivno privilegovan, u smislu da bi ga za vrijeme izdržavanja kazne bio sa svojom porodicom", rekao je Begović.

Prema njegovim riječima, o tome odlučuje Ministarstvo pravde a potom Viši sud u Podgorici.

"Krivični zakon Srbije dozvoljava mogućnost da se kazna zatvora do godinu može izdržavati u kućnom pritvoru i vjerovatno je to bio jedan od glavnih razloga da je on tu varijantu izabrao", smatra Begović.

Na pitanje da li su njegovi klijenti izbjegavali kaznu, pod raznim izgovorima, i da li su sve vrijeme preko njega manipulisali sa pravosudnim institucijama u Crnoj Gori, Begović je odgovorio odrično.

"Sve što su moji branjenici radili bilo je u skladu sa zakonskom procedrom. Nisu samo okrivljeni Marovići to radili već to skoro svakodnevno rade svi oni koji su osuđeni na zakonske kazne, ukoliko im zakon dozvoljava mogućnosti i ako postoje objektivni razlozi. I jedan i drugi Marović su dostavili urednu medicinsku dokumentaciju", kazao je Begović.

On je rekoa da, koliko je upoznat Svetozar Marović nije predao zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva.

Bonus video: