Reprezentativan izbor djela od avangarde do socrealizma

Vrhunac izložbe je postavka od više od 30 slika i drugih radova Maljeviča, koji su prvi put izloženi zajedno od 1932.
114 pregleda 0 komentar(a)
Maljevičev “Crni kvadrat”, Foto: Indepedent.co.uk
Maljevičev “Crni kvadrat”, Foto: Indepedent.co.uk
Ažurirano: 13.02.2017. 16:01h

Kraljevska akademija u Londonu predstavlja izložbu posvećenu revolucionarnom periodu u Rusiji od 1917. do 1932. godine, koja obuhvata reprezentativan izbor od više od dvjesta djela umjetnika od avangarde do socrealizma, od kojih mnoga nikada nisu viđena do sada u Velikoj Britaniji, a među njima su i radovi Marka Šagala, Vasilija Kandinskog, Kazimira Maljeviča, Vladimira Tatlina, Ela Lisickog, Ljubov Popove, Aleksandra Rodčenka… Izložba “Revolucija: ruska umjetnost 1917-1932” obuhvata period od početka Oktobarske revolucije do početka Staljinove represije nad avangardom, a osim slika, čine je i fotografije, skulpture, film, posteri i porcelan. Organizovana povodom stogodišnjice Oktobarske revolucije, izložba daje uvid u jedinstven 15-godišnji period u istoriji ruske umjetnosti tokom kojeg su, kako je navela Kraljevska akademija, bile otvorene sve mogućnosti za razvoj nove proleterske umjetnosti za novu sovjetsku državu. Vijek poslije Oktobarske revolucije, taj prelomni događaj u ruskoj istoriji ostao je i dalje veliki događaj sa posljedicama koje se protežu do danas.

Iako je u Londonu već bilo niz izložbi ruke umjetnosti XX vijeka, izložba u Kraljevskoj akademiji specifična je po tome što je posebno fokusirana na avangardu i socrealizam.

Londonska izložba organizovana je po ugledu na veliku izložbu koja je 1932. godine održana u više od 30 soba Državnog ruskog muzeja u tadašnjem Lenjingradu, predstavljajući širok spektar ruske umjetnosti iz prvih 15 godina poslije Oktobarske revolucije, prema koncepciji uglednog likovnog kritičara i kustosa Nikolaja Punina, supruga slavne pjesnikinje Ane Ahmatove. Punin je, inače, poslat u gulag 1949. godine, nakon što je portrete državnih funkcionera opisao kao “neukusne”. U gulagu je i umro, nedugo nakon Staljinove smrti.

Vrhunac izložbe je postavka od više od 30 slika i drugih radova Kazimira Maljeviča, koji su prvi put izloženi zajedno od 1932. godine, pri čemu je rekonstruisana originalna postavka koju je sam umjetnik osmislio za lenjingradsku izložbu. Posjetioci mogu vidjeti “Crni kvadrat” (posljednja verzija iz 1932) i “Crveni kvadrat” (1915), suprematističke kompozicije, te slike seljaka - anonimnih bezličnih figura koje su, kako je navedeno, daleko od zvanično odobrene predstave i koje sugestivno pokazuju dehumanizujući uticaj kolektivizacije.

Među ključnim radovima na izložbi u Londonu su i Šagalova “Promenada” (1917-18), “Boljševik” (1920) Borisa Mihailoviča Kustodijeva, “Fantazija” (1925) Kuzme Petrov-Vodkina, “Tekstilni radnici” (1927) Aleksandra Dejneke.

Lisickijev radnički stan i filmovi Sergeja Ejzenštajna

Posjetioci londonske izložbe imaju priliku da vide i radnički stan u prirodnoj velični koji je dizajnirao El Lisicki, kao i kratke filmove koji ilustruju “biomehaniku” pozorišnog reditelja Vsevolda Mejerholda, te izbor filmova Dzige Vetrova i Sergeja Ejzenštajna. Kustosi izložbe su An Duma iz Kraljevske akademije za umjetnost, profesor ruske umjetnosti, Džon Miler sa Kurtoovog instituta za umjetnost u Londonu, te Natalija Marej, kustoskinja i predavač ruske umjetnosti.

Radovi na izložbi pozajmljeni su iz Državnog muzeja Rusije u Sankt Peterburgu, Državne galerije “Tretjakov” u Moskvi, kao i iz nekih od najznačajnijih međunarodnih privatnih kolekcija. Izložba će biti otvorena u Kraljevskoj akademiji do 17. aprila.

Bonus video: