BIJENALE MLADIH UMJETNIKA

Izabrani predstavnici Crne Gore na Mediterranea 18

Iz Ministarstva su podsjetili da je selekcija umjetnika iz Crne Gore vršena je na osnovu konkursa koji je Ministarstvo kulture, kao partnerska institucija BJCEM-a, objavilo u decembru 2016. godine
0 komentar(a)
Siniša Radulović, Foto: Atelje Dado
Siniša Radulović, Foto: Atelje Dado
Ažurirano: 13.02.2017. 12:38h

Teodora Nikčević, Kristina Gvozdenović i Siniša Radulović predstavljaće Crnu Goru na ovogodišnjem Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana „Mediterranea 18“, koje će biti održano u Albaniji od 4. do 9. maja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, prema odluci međunarodnog žirija, Radulović i Nikčević izabrani su za oblast vizuelnih umjetnosti, a Gvozdenović za oblast literarnog stvaralaštva.

Iz Ministarstva su podsjetili da je selekcija umjetnika iz Crne Gore vršena je na osnovu konkursa koji je Ministarstvo kulture, kao partnerska institucija BJCEM-a, objavilo u decembru 2016. godine.

“Selekcija za oblast vizuelnih umjetnosti bila je povjerena Maji Ćirić, istoričarki umjetnosti i nezavisnoj kustoskinji iz Srbije”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Ćirić u obrazloženju svog izbora navodi da su Radulović i Nikčević odabrani zbog njihove sposobnosti da odgovore na zadatu temu ovogodišnjeg Bijenala “HOME (History+Conflict+Dreams+Failure)” kroz prizmu savremenosti koja kritički koristi vizuelni registar.

“Radulović (1983) će predstaviti video radom „Indivisible and Inseparable“ u kojem propituje pojam domovine u post-tranzicijskom kontekstu. Pod pretpostavkom da su progres prema alijansama i zajednicama bili ništa drugo do populistički trendovi, Radulović je kreirao ovaj video sačinjen od elemenata recikliranih, generičkih, političkih govora, nacionalnih mitologija i trivija, a sa ciljem da dopuni sistemske greške“, objašnjava se u sapštenju.

Radulovićev video rezultuje, dodaje se, kompleksnim strukturama snimaka koji se prepliću sa ciljem da se stvori hibrid koji ukazuje na paradoksalnu reprezentaciju samonametnute vizije doma.

Nikčević (1986) sa predloženom instalacijom „Be prepared“ propituje identitet između onogo što je naslijeđeno i onoga što je poželjno menjati, ali i odnos materijalnog, kognitivnog i emotivnog.

"Nikčevićeva istražuje porodično nasleđe, ne da bi ukazala na razliku, već na način da uz pomoć formalno-konceptualnih karakteristika svog rada uspe da stvori novu mrežu odnosa koja će vibrirati savremenošću”, ističe Ćirić u obrazloženju svog izbora.

Žiri za oblast literarnog stvaralaštva, Marija Roza Sosai, istraživač u oblasti umjetničkih praksi i obrazovnih politika (Italija), Driant Zeneli, umjetnik (Albanija) i Ema Andrea, kustos (Albanija), u obrazloženju svog izbora ističe da projekat Gvozdenović karakterišu upotreba bajke kao književnog sredstva za podizanje svijesti o gorućim pitanjima kao što su osnaživanje žena i rodnog identiteta.

"To je ujedno i jedini projekat ove vrste dostavljen od svih zemalja prisutnih u selekciji za literarno stvaralaštvo koji je u potpunosti osmišljen i posvećen dječjoj publici. Ovo su glavni razlozi zbog kojih smo odabrali projekat „Bajke sa pozitivnim uzorima“, kaže se u obrazloženju žirija.